În ultima zi de mandat, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a semnat un ordin care ar putea permite împușcarea a aproape 500 de urși. Este vorba de Ordinul care prevede ”cotele de prevenţie la urs brun”. Sunt prea mulți urși care atacă oameni și animale, era explicația fostului ministrul al Mediului.
Ecologiștii nu sunt de acord cu asta. Susțin că nu se iau măsuri suficiente pentru ca urșii să fie ținuți departe de localități. Mai mult, ordinul ar permite vânătoarea urșilor pentru trofeu.
Mircea Fechet, actualul ministru al Mediului, a spus, în direct la Euronews România, că ”speciile protejate nu vor face obiectul unor vânători de trofee”.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Din informațiile pe care le avem în acest moment există multe situații de conflict între urs și om. Este o certitudine. Aproape zilnic primesc mesaje pe telefon cu poze din gospodării în care intră ursul. Din fericire, există legislație astăzi să intervină în cazul în care ursul pune în pericol viețile oamenilor.
Atunci când vorbim de conservarea unei specii scopul este ca numărul exemplarelor să nu fie nici prea mare, nici prea mic. Scopul este acela de a asigura o stare bună de conservare.
Cu un lucru, însă, nu voi fi niciodată de acord: cu vânătoarea de trofee. Eu cred că urșii problemă trebuiesc gestionați: relocați, alungați, iar în anumite situații, dacă e nevoie, împușcați, dar numai atunci când nu există altă soluție.
Însă eu cred că România poate deveni un exeplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește conservarea de urs brun.”
Câți urși sunt în România
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Ministerul Mediului desfășoară un proiect prin care, folosind secvențierea ADN-ului, vom stabili exact numărul de urși din România. Cel mai probabil, în cursul anului viitor, vom știi cu exactitate care este numărul exemplarelor.
Există și astăzi un studiu, care nu folosește probele de ADN, care analizează populația posibilă de urs brun: între 7.400 și 8.500, populație care este considerate de specialiști peste valoarea optimă.
Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii, populația de urși ar trebui să fie cu 5-10% mai mică. Acel ordin (n. red. dat de fostul ministru al Mediului) urmează să fie obiectul unei ample consultări.”
Cum sunt aleși urșii care trebuie extrași
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Există două mari teorii. Una care spune că trebuie extrași urșii problemă, cei care atacă gospodăriile. Și altă teorie care spune că dacă mergem în habitatul lor natural și am extrage urși care poate nu au coborât niciodată în sat, în momentul acela presiunea pe habitat ar fi mai mică și ceilalți urși problemă n-ar mai fi nevoiți să se apropie de oameni.”