Statele Unite vor să răcească pământul reflectând lumina soarelui înapoi în spațiu. Planul - care implică pomparea particulelor care blochează soarele în atmosfera superioară - este încă în faza timpurie de cercetare.
Avocații susțin că ar putea reduce impactul devastator al schimbărilor climatice și chiar ar putea îngheța din nou polii. Dar criticii susțin că are efecte necunoscute asupra sănătății oamenilor.
Cum ar funcționa ideea - și va fi vreodată implementată, aflăm în rândurile care urmează.
Ar putea blocarea soarelui să oprească schimbările climatice?
Casa Albă coordonează un plan de cercetare pe cinci ani pentru a evalua modul în care „intervențiile solare” ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Cercetătorii vor analiza o serie de moduri diferite de a bloca soarele.
Acestea includ „luminozitatea norilor marin” – fac norii mai strălucitori, astfel încât să reflecte razele solare – și subțierea norilor cirus, o tehnică care elimină norii care absorb radiația infraroșie încălzită.
Dar cea mai controversată tehnică este injecția de aerosoli stratosferici. În acest proces, avioanele ar pulveriza un aerosol precum dioxid de sulf în stratosferă.
Această ceață de particule ar reflecta soarele înapoi în spațiu, umbrind pământul. Într-un raport publicat în Environmental Research Communications, ei au conturat un plan ipotetic de „întoarcerea termostatului global”, potrivit autorului principal Wake Smith.
Dacă planul lor ar fi implementat, 125 de avioane ar pulveriza periodic particulele în atmosferă la latitudini de 60 de grade nord și sud - aproximativ în jurul nordului Alaska și vârful sudic al Patagoniei.
Particulele ar deriva încet spre poli, răcind pământul de dedesubt cu 2 grade Celsius.
Autorii sugerează că există un „beneficiu global potențial” în planul lor, care ar costa aproximativ 11 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro).
„Există o îngrijorare larg răspândită și sensibilă cu privire la implementarea aerosolilor pentru a răci planeta”, spune Smith.
„Dar dacă ecuația risc/beneficiu ar da roade oriunde, ar fi la poli.”
Planul pune alte probleme potențiale.
Ar necesita 175.000 de zboruri de pulverizare a particulelor pe an, ceea ce ar elibera în aer milioane de tone de gaze cu efect de seră .
Pentru a aborda schimbările climatice, lumea trebuie să reducă rapid dependența de combustibilii fosili, avertizează Smith.
„Într-o lume care se încălzește rapid, injecțiile stratosferice cu aerosoli tratează doar un simptom al schimbărilor climatice, dar nu și boala de bază”, spune el.