Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO: Statele aliate au promis sprijin militar de peste 20 de miliarde euro pentru Ucraina în primul trimestru

Țările aliate au promis deja în primele trei luni ale acestui an sprijin militar în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru Ucraina și vor susține în continuare Kievul, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Rutte a afirmat că reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, ce are loc joi și vineri la sediul Alianței Nord-Atlantice, se va concentra pe consolidarea apărării comune în zona euro-atlantică, ''fundația pe care s-a clădit NATO și care rămâne prioritatea noastră numărul 1''.

''Sunt absolut convins că această alianță este aici pentru a dura, cu Statele Unite. Angajamentul lor este absolut clar'', a afirmat Mark Rutte, care se va întâlni joi cu secretarul de stat american, Marco Rubio.

De asemenea, miniștrii de externe din Alianța Nord-Atlantică vor discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și adâncirea cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul apărării.

Referitor la Ucraina, înaltul responsabil NATO a menționat că centrul de la Wiesbaden (Germania) va asigura în continuare coordonarea asistenței militare pentru Kiev și pregătirea soldaților ucraineni. În ultimele săptămâni au apărut îngrijorări legate de posibilitatea ca sprijinul american pentru Ucraina să fie redus masiv, în contextul demersurilor făcute de președintele american Donald Trump pentru încheierea unui acord de pace în Ucraina.

În cursul anului trecut, țările NATO au furnizat un sprijin de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Administrația americană, prin vocea președintelui Donald Trump, le-a cerut constant țărilor europene din NATO să-și majoreze cheltuielile pentru apărare chiar până la 5% din produsul intern brut (PIB), ceea ce ar însemna mai mult decât dublul țintei de 2% din PIB, stabilită la summitul NATO din Țara Galilor desfășurat în septembrie 2014.

Mark Rutte a reafirmat că țările aliate vor trebui să-și sporească bugetul alocat apărării ''considerabil peste 3%'', menționând că o decizie va fi probabil luată la summitul NATO de la Haga de la finalul lunii iunie.

Pe de altă parte, el a amintit de masacrul de la Bucea, comis de forțele ruse în urmă cu trei ani, spunând că astfel de dezastre arată că este extrem de important ca războiul ilegal dus de Rusia contra Ucrainei să se încheie.

''Nu vom uita niciodată acel dezastru de la Bucea. La trei ani de la eliberarea localității, Rusia continuă războiul contra Ucrainei. Salut inițiativele președintelui Trump și susțin deplin eforturile SUA pentru a se pune capăt acestui război, ca și eforturile Regatului Unit, Franței și ale altor țări pentru a contribui la instaurarea unei păci durabile atunci când va veni vremea. Statele aliate continuă să sprijine Ucraina. Amenințarea cu care ne confruntăm din partea Rusiei, care lucrează împreună cu China, Iran și Coreea de Nord, vizează nu numai securitatea Ucrainei, dar și a altor zone ale lumii'', a spus el.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a insistat că un acord care să consfințească încheierea războiului din Ucraina va trebui să fie durabil și să asigure că ceea ce a făcut Rusia nu se va repeta.

Mark Rutte s-a referit și la Groenlanda, care ''face parte din Regatul Danemarcei''. El a ținut să precizeze că situația trebuie să fie abordată ținând cont de nevoia de consolidare a securității întregii regiuni arctice, căreia îi sunt riverane șapte țări din NATO - printre care SUA - și unde Rusia are interese strategice evidente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE