Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, „o confruntare militară” va fi „aproape inevitabilă”, a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters.
„În caz de eșec, o confruntare militară apare ca aproape inevitabilă, ceea ce ar avea drept cost foarte ridicat destabilizarea foarte dură a regiunii”, a declarat Barrot, după ce președintele american Donald Trump a avertizat recent că, „dacă nu încheiem un acord, vor fi bombardamente în Iran”.
Îngrijorarea este în creștere în contextul în care discuțiile par în impas.
Miercuri, președintele francez Emmanuel Macron a prezidat un consiliu de apărare pe tema Iranului.
„La zece ani după încheierea acordului privind programul nuclear iranian, convingerea noastră rămâne intactă. Iranul nu trebuie să se doteze niciodată cu arma nucleară”, a insistat Barrot.
„Prioritatea noastră este ajungerea la un acord care să constrângă durabil, verificabil, programul nuclear iranian”, a spus el.
Barrot a recunoscut că 'fereastra de oportunitate este îngustă': „Nu avem decât câteva luni înainte de expirarea (...) acestui acord”, a mai arătat ministrul francez.
Programul nuclear iranian
Statele occidentale, în frunte cu SUA, suspectează de decenii Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, în timp ce Teheranul afirmă că programul nuclear are exclusiv scopuri civile.
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a promis o 'ripostă fermă' a Iranului dacă țara va fi bombardată.
Iranul a încheiat în 2015 un acord cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Rusia, SUA, Franța, Marea Britanie) și cu Germania, acord ce limita strict programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.
Însă, în 2018, în primul său mandat, Donald Trump a retras unilateral SUA din acord și a reimpus sancțiuni americane drastice.
Tot miercuri, șeful diplomației franceze a acuzat o politică de 'ostatici de stat' dusă de Teheran și a anunțat că Franța va face plângere 'în curând' contra Iranului la Curtea Internațională de Justiție 'pentru încălcarea dreptului la protecție consulară' în cazul a doi cetățeni francezi.
„Vom accentua și mai mult presiunea asupra regimului iranian” pentru a-i elibera pe Cécile Kohler și Jacques Paris, care sunt „în detenție de peste 1.000 de zile”, a spus Barrot, anunțând sancțiuni europene „suplimentare împotriva responsabililor iranieni ai politicii de ostatici de stat”, „în următoarele zile”.