Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenarii care pot rezulta din creșterea de tarife anunțate de Trump: „A aruncat manualul la gunoi". Previziuni pentru România

Donald Trump anunță tarife uriașe pentru importuri, ceea ce ar urma să deraieze economia globală. Președintele american a și precizat că nimeni nu va scăpa de aceste taxări, ceea ce i-a bulversat până și pe cei mai mari specialiști economici și politici.

Astfel, logica lui Trump se lovește de realitatea actuală, ceea ce înseamnă că aceste măsuri ar urma să afecteze chiar și SUA, cu toate că el a anunțat că 2 aprilie înseamnă „Ziua Eliberării pentru America."

De ce logica lui Trump nu poate fi susținută

Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial: „Dacă, din punct de vedere politic, Trump lua manualul de diplomație, pe cel de relații internaționale și l-a rupt și l-a aruncat la gunoi, acum vedem că, și pe partea economică, el pornește un asalt împotriva tuturor. Logica putea fi înțeleasă în 1930, când economia nu era atât de interconectată. Dar acum, o parte se face în Europa, alta în China, alta în America și ajunge un produs mult mai ieftin. Asta a adus globalizarea pentru oameni, produse mult mai ieftine, pentru că nu mai faci produsul în America, unde angajatul primește 20 de euro pe oră, ci îl faci în China, unde un muncitor e plătit cu 5 dolari pe oră.

Din punctul meu de vedere, după ce am citit analize ale multor experți, pot spune că măsura se va întoarce ca un bumerang împotriva lui Trump. Este o logică pe care el vrea să o folosească, să aducă toată producția acolo și să mărească astfel tot ce înseamnă lanțul de producție. Dar nu știu dacă se mai poate în lumea de astăzi. Nu ai o economie de stat, să zici că statul produce tot, ci ai niște privați care mereu vor încerca să-și optimizeze costurile. Ai forța, din acest moment, pe o astfel de măsură care, în primă fază, îți aduce costuri mărite care trebuie suportate de consumator.

Să zicem că, poate, pe o analiză a lor, în cinci sau zece ani, măsura asta poate fi profitabilă, să reușească să relocheze pe spațiul american firmele auto din Canada, din Mexic, etc și să crească totul la nivel de productivitate și să se vadă în PIB. Dar oare sunt dispuși oamenii să aștepte, atâția ani, aceste măsuri? Pentru că noi trăim cu așteptări pe termen scurt, vrem să trăim mai bine de la o zi la alta, nu vrem să așteptăm, nu am mai fost obișnuiți, în ultimii 20-30 de ani de prosperitate, să zicem: ne sacrificăm acum 5 ani pentru ca apoi să trăim bine."

Una dintre caracteristicile principale ale lui Trump este imprevizibilitatea, ceea ce este periculos, atunci când vorbim la cel mai înalt nivel posibil. Însă tocmai din acest motiv, este posibil ca Trump să-și schimbe punctul de vedere atunci când va vedea că rețeta sa nu funcționează.

Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial: „Vom vedea dacă Trump nu va întoarce totul înapoi, la 180 de grade. Îl vedem cum a procedat în ultima veme, el are măsuri bruște. Unii analiști care vor să îi ia apărarea sau să-i acorde circumstanțe atenuante spun că el încearcă apa, vrea să vadă cât de mult poate duce discuția, e o negociere în forță, tot timpul o lansează ca să vadă cât ține. Dar nu e ca într-un business, aici vorbim de un stat care trebuie să-și apere cetățenii, un stat care era văzut ca un apărător al cetățenilor altor state, ca un partener strategic. Americanii spun: 'ne-am săturat de cât am investit noi în voi'. Stați așa, că și America a avut de câștigat din faptul că a fost hegemonul, numărul 1."

Marii actori globali au anunțat deja contramăsuri pentru deciziile lui Trump

Radu Magdin, analist politic: „Cred că, dacă Trump ar fi un actor previzibil, ne-am aștepta la un scenariu foarte dur, tarife de 25% și tot felul de anunțuri fulminante. Dar poate că la asta se așteaptă și el și administrația lui, ca noi să ne așteptăm în ceea ce-l privește. Deci e posibil să existe o poveste mai bună, contraintuitivă, în sensul în care el să spună: facem această zi a eliberării, dar vreau să arăt întregii lumi cât de drăguți suntem noi. Pe de o parte, ne-am săturat să fim abuzați de către partenerii comerciali. Pe de altă parte, e posibil să spună: totuși, o să fiu drăguț și nu o să fe atât de rău, ci un pic mai bine, dar iată că ridic aceste tarife.

Această abordare din urmă mi se pare mai potrivită pentru Donald Trump, pentru că el este un tip imprevizibil. Poate testa apele, iar pe de altă parte, majoritatea celor care urmăresc Trump 2.0 sunt de acord că el nu are mult timp de pierdut și că vrea să rearanjeze economia națională și globală. Deci gradul său de angajament, de a merge înainte cu o parte din măsurile actuale, este mare. Singurul lucru de negociat este cât de mult se calibrează.

În plus, în plan global, apar anticorpi la stilul dumnealui de a face business și geopolitică. Din păcate, a crescut antiamericanismul pe plan global.

Pe de altă parte, lucrurile își pot reveni. Miza administrației Trump, mai ales în contextul actual în care el are totul - are Casa Albă și are majoritatea în ambele camere ale Congresului - miza este să folosească toată această putere pentru schimbări fundamentale în societatea americană, pentru a avea săptămânal victorii de etapă. Aș miza mai degrabă pe o variantă a lui Trump care nu va fi ultra-dură, ci mai degrabă va părea generoasă, deși ne va pișca și e posibil să ne ducă și mai mult, ca economii, în recesiune, în plan global."

Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial: „Piețele reacționează. Piețele alea sunt niște oameni de afaceri, cu niște companii care au o trăire în funcție de ceea ce anunță șeful lumii. Impactul psihologic pentru un om de afaceri este uriaș când îl aude pe președintele SUA că spune că va majora taxele și automat îi vine un impuls de a trata totul preventiv.

Aici e și un efect invers. După 11 septembrie, după șocul acela, în următoarele zile, președintele american de atunci făcea apel către oameni să iasă, să consume, să se distreze, să revină la modul de viață, pentru că toată lumea era speriată și trecea în comportament preventiv, nu consuma. Când ai o criză care se prefigurează, automat devii mai preventiv. Omul de afaceri, care poate are un business să investească 6 milioane de euro, poate se gândește de două ori. Omul de rând poate zice: nu îmi mai schimb mașina de spălat acum, că nu știu ce urmează. Până la urmă, e același tip de comportament, că suntem oameni, judecăm la scara noastră.

Din punctul meu de vedere, pentru orice companie, e momentul în care efectiv trebuie să stea să aștepte anunțul, să vadă efectele și să vadă cum răspund partenerii. Am văzut China, Coreea și Japonia - știrea e dezmințită parțial de Coreea de Sud - că au avut cel puțin niște discuții să răspundă unitar la aceste tarife. Adică China cu Japonia la aceeași masă e aproape....

După aceea, am văzut anunțul Ursulei von der Leyen, care a spus că 'ne pregătim să reacționăm'. Deci e clar că toate economiile se pregătesc. În urmă cu câteva săptămâni, când era acel război cu Canada, am văzut reacția guvernatorului din Ontario, care a zis: ok, vreți taxe vamale? Stați că vă bag și eu taxe pe curent. Și vreo trei regiuni depindeau de curentul de acolo. Și a fost chemat la Casa Albă și au încercat să cadă la pace. Deci tot comportamentul companiilor va fi influențat de actorii statali. În război sunt două părți. Și investitorii și companiile vor aștepta să vadă cum se manifestă părțile și să vadă unde se mai poate face business și cum se mai poate face."

Efectul politicii lui Trump asupra companiilor din România

Radu Magdin, analist politic: „Din păcte, companiile din România sunt deja încetinite de anul electoral 2024 față de alte ecosisteme de business. Am tratat lucrurile cu mult mai multă precauție. Nu am fost singurii. În plan global, majoritatea companiilor sunt într-o variantă de 'wait and see', în care își fac evaluări în ceea ce privește impactul asupra businessului lor și asupra modificării implicite a lanțurilor globale de aprovizionare.

Noi am ajuns la prosperitatea actuală de pe urma cuplării la lanțurile de aprovizionare și la modelul economic vest-european. Din punct de vedere al făbricuței România, suntem integrați cu vestul Europei. Deci ai noștri trebuie să mai aștepte un pic, dar nu i-aș încuraja să mai aștepte după prezidențiale să vadă ce se întâmplă și după aceea să vadă ce se întâmplă și cu majoritatea parlamentară, etc. Spun asta pentru că, în plan regional, noi nu avem mulți actori.

Noi avem E-mag, ca mare campion național și regional și, totodată, toată lumea știe de Amazon. Iar Amazon a fost, la un moment dat, un pericol competitiv. Dar au venit apoi Temu și Shein. Însă separat de Temu și Shein, vine o competiție regională, care este foarte puternică, de la TrendyOl.

Ce vreau să spun este că, dacă ai noștri nu-și exersează din ce în ce mai serios mușchii acasă și în regiune, e foarte posibil ca, în următorii doi-trei ani, să vedem anumite business-uri mari românești preluate sau falimentate, pentru că pur și simplu vin alții. Astea sunt regulile economiei mondiale. E posibil ca ai noștri, dacă nu investesc și dacă nu se uită după cele mai bune practici globale, în materie de tehnologie, în industria lor și nu sunt deschiși să facă un pool de talent național și internațional, e posibil ca, separat de orice conectare a noastră cu economia germană pe zona de automobile, de exemplu - avem alte țări care sunt dispuse să deschidă fabrici în România, dar așteaptă să aibă de la noi o stabilitate - noi trebuie să ne hotărâm repede ce vrem de la viață, trebuie să ieșim un pic din comoditatea românească."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE