Temerile sunt mari în economia mondială, după ce Donald Trump a anunțat noile tarife vamale pe care le impune. Analiștii vorbesc de tulburări de durată și costisitoare ale comerțului global și de pierderi de multe miliarde pentru țările care vor dori să vândă produsele proprii în Statele Unite. Numai că exis și reversul medaliei, în sensul că americanii ar avea și ei de suferit.
Trump anunță „o epocă de aur” pentru America
Trump aspune că „aceasta este ziua eliberării”, folosind expresia pe care a inventat-o pentru impunerea tarifelor. Președintele SUA a numit anunțul „declarația noastră de independență economică” și l-a descris drept unul dintre cele mai importante momente din istoria Americii.
În discursul său din Rose Garden, președintele american a adus în discuție politica „America pe primul loc” (America first), o politică prin care administrația sa promite relansarea economiei și dezvoltarea clasei de mijloc.
Donald Trump a vorbit și despre tarifele diferențiate, care vor fi aplicate statelor pe care președintele american le-a numit „dușmani”.
Donald Trump spune că este vorba despre „tarife reciproce” care vor aduce o „epocă de aur” pentru America și că „locurile de muncă și fabricile vor reveni în forță în țara noastră”.
Donald Trump: „Pentru națiunile care ne tratează rău, vom calcula rata combinată a tuturor tarifelor, barierelor nemonetare și a altor forme de înșelăciune. Și asta pentru că suntem foarte amabili. Dar le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne-au cerut ei. Așadar, tarifele nu vor fi complet reciproce. Aș fi putut face asta, dar ar fi fost dificil pentru o mulțime de țări. Nu am vrut să facem asta. China, în primul rând. China, 67%. Acestea sunt tarifele percepute de SUA, inclusiv manipularea valutară și barierele comerciale. (...) Vom percepe un tarif reciproc redus de 34%, cred. Cu alte cuvinte, ei ne taxează pe noi, iar noi îi taxăm pe ei".
În timp ce Trump atrage atenția asupra altor țări pentru tarifele pe care le aplică mașinilor americane, este important să ne amintim că administrația sa a anunțat deja tarife de 25% pentru mașinile și piesele auto care sunt importate în Statele Unite. Acestea intră în vigoare imediat după miezul nopții de joi.
Trump a declarat că tarifele sale reprezintă un exemplu de „apărare a marilor noștri fermieri și crescători de animale”. Reamintim totuși că, în timpul primului său mandat, administrația a trebuit să ofere ajutoare federale speciale agricultorilor care au fost afectați de războiul comercial cu China. Recent, Casa Albă a discutat despre reluarea unei părți din acest ajutor.
Trump anunță tarife de 34% pentru China, în timp ce pentru Uniunea Europeană tarifele vor fi de 20 %. Japonia va avea 24%, iar India 26%.
De la învestirea din 20 ianuarie, Donald Trump a declarat în repetate rânduri că Uniunea Europeană a fost creată pentru a jefui Statele Unite. Statele blocului comunitar european au fost, de asemenea, incluse în categoria țărilor care nu sunt prietenoase Washingtonului.
Donald Trump: „Uniunea Europeană. Ei sunt comercianți foarte, foarte duri. Vă gândiți la Uniunea Europeană că e foarte prietenoasă? Ei ne jefuiesc. Este atât de trist să vezi asta, este atât de jalnic. 39%. Noi le vom cere 20%. Deci îi taxăm practic la jumătate."
Președintele spune că va impune Marii Britanii un tarif de 10%, asta cu toate că Statele Unite înregistrează un excedent comercial cu Marea Britanie, iar țara a încercat să negocieze un acord comercial cu SUA.
Președintele american spune că va stabili, de asemenea, un tarif universal de bază de 10% care se va aplica tuturor țărilor, în plus față de cifrele pe care le-a anunțat deja. Aceasta înseamnă că o țară precum China se va confrunta cu un tarif de 44% pe lângă tariful de 20% pe care Trump l-a impus deja.
Cambogia, Vietnam și Thailanda completează lista statelor asiatice care suportă cele mai mari tarife vamale. În schimb, importurile japoneze vor fi taxate cu 24%.
Donald Trump: „Japonia, 46%. Ei ne-ar percepe 46% și mult mai mult pentru anumite articole, cum ar fi mașinile, articole mici. 46%. Iar noi îi taxăm cu 24%."
Președintele american a anunțat tarife de 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie și 10% pentru Brazilia. Planurile administrației americane au zguduit piețele bursiere mondiale și au declanșat dispute aprinse cu cei mai mari parteneri comerciali ai SUA.
Știrea inițială:
Temeri în economia mondială, în așteptarea tarifelor impuse de Donald Trump
Unii dintre cei mai îngrijorați sunt producătorii de mașini, indiferent că sunt din Europa sau Asia. Taxa suplimentară de 25 de procente, așa cum vrea Donald Trump, va face mașinile prea scumpe și nevandabile.
Puternic afectată ar putea fi Germania, unul dintre marii fabricanți de mașini. Porturile maritime din Germania speră că noile tarife americane pentru importurile de mașini nu vor duce la o scădere bruscă a producției în țară.
Reinhard Hegewald, compania de dezvoltare a portului Emden: „Suntem al treilea cel mai mare port de transbordare auto, cel puțin în Europa, dacă nu în întreaga lume. Politica vamală a actualei administrații americane ne îngrijorează și aici, în portul maritim Emden. Dar avem o viziune realistă asupra întregului lucru și îl abordăm cu calm, iar cifrele vor vorbi de la sine."
În alte părți ale lumii, politicienii și oamenii de afaceri se grăbesc să pună la punct planuri care să le permită să supraviețuiască protecționismului american.
În Brazilia, Senatul a votat un proiect de lege privind reciprocitatea tarifelor, adică să impună tarife specifice sau bariere comerciale. Brazilia este un exportator major de oțel și aluminiu în SUA și, în 2024, a fost al doilea cel mai mare furnizor după Canada. Taxele lui Trump înseamnă mari costuri, spun analiștii.
Vinicius Vieira, profesor de relații internaționale, fundația Getulio Vargas: „Trei sferturi din produsele care intră în SUA, din Brazilia, sunt produse industriale cu valoare adăugată scăzută. Vorbim despre metale, care sunt mai mult sau mai puțin semifabricate, nu metal pur. Amintiți-vă că oțelul este deja impozitat (cu 25%), așa că taxa pe oțel va crește vertiginos."
Președintele american se pregătește să ridice bariere vamale pentru tot ce importă Statele Unite, ceea ce, în viziunea sa, ar aduce multe miliarde în bugetul federal. Analizele independente arată, în paralel, că 1.400 de miliarde de dolari ar fi valoarea pierderilor în comerțul global.