Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, experții spun că, în prezent, urșii petrec cu până la o lună mai mult decât părinții lor așteptând ca gheața să revină după vară. În fiecare an, începând de la sfârșitul lunii iunie, când gheața din golf dispare, urșii polari din provincia Manitoba din nordul Canadei se mută pe țărm pentru a începe o perioadă de „post forțat”. Fără gheață de mare, ei nu pot vâna foci, principala lor sursă de hrană, potrivit Euronews Green.
„În timp ce acești urși stau pe țărm, ei pierd un kilogram sau două în fiecare zi. Acest lucru poate continua timp de aproximativ 180 de zile înainte de a începe să aibă cu adevărat o problemă”, spune Geoff York, director senior de conservare la Polar Bears International (PBI).
Urșii polari ar putea dispărea din cauza încălzirii globale
Odată ajunși pe pământ solid, urșii „au, de obicei, foarte puține opțiuni pentru hrană”, explică York. Încălzirea climei afectează Arctica de trei ori mai repede decât alte părți ale lumii - chiar de patru ori, potrivit unor studii recente. Astfel, gheața marină, habitatul ursului polar, dispare treptat.
„Soarta ursului polar ar trebui să alarmeze pe toată lumea”, deoarece Arctica este un bun „barometru” al stării de sănătate a planetei, spune Flavio Lehner, un climatolog de la Universitatea Cornell care a făcut parte din expediție.
Din anii 1980, banchiza din Golful Hudson a scăzut cu aproape 50% în timpul verii, potrivit Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața din SUA.
Dacă un urs este suficient de norocos să găsească o carcasă de balenă beluga sau dacă o focă îndrăznește să înoate prea aproape de țărm, carnivorul mare s-ar putea hrăni și în timpul verii. Dar în cea mai mare parte a acestor luni, ei „țin post” sau mănâncă gustări mici din orice pește pe care reușesc să-l prindă.
Un raport publicat în urmă cu doi ani în revista Nature Climate Change a sugerat că această tendință ar putea duce la dispariția acestor animale maiestuoase: 1.200 de exemplare au fost numărate pe țărmul vestic al Golfului Hudson în anii 1980. În prezent, cea mai bună estimare este de 800.
Ce se întâmplă când un urs polar nu are hrană?
Ursul polar, cunoscut sub numele tehnic de Ursus maritimus, este un carnivor meticulos care se hrănește în principal cu grăsimea albă care învelește și izolează corpul focii. În zilele noastre, acest superpredator al Arcticii trebuie să se hrănească uneori cu alge marine, așa cum au fost văzuți o mamă și puiul ei, nu departe de portul Churchill, autodeclarat „capitala urșilor polari”.
Dacă femelele de urs rămân mai mult de 117 zile fără hrană adecvată, ele se chinuie să-și alăpteze puii, spune Steve Amstrup, cercetătorul principal al PBI. Ca urmare, nașterile au scăzut și a devenit mult mai rar ca o femelă să dea naștere la trei pui, ceea ce era cândva un lucru obișnuit.
Pe măsură ce condiția fizică a unui urs polar scade, spune York, toleranța la risc crește, iar „acest lucru ar putea să îi aducă în interacțiune cu oamenii, ceea ce poate duce la conflicte în loc de coexistență”.
Foamea atrage urșii polari de orașe
În disperare, urșii au început să frecventeze groapa de gunoi locală din Churchill, Manitoba - o sursă de hrană ușoară, dar potențial dăunătoare pentru ei. Ei au putut fi văzuți cum rup saci de gunoi, mănâncă plastic sau rămân cu botul prins în cutii de mâncare printre grămezile de deșeuri arse. De aceea, orașul a luat măsuri de precauție, iar groapa de gunoi este acum păzită de camere de luat vederi, garduri și patrule.
Un ofițer de protecție a mediului, Ian Van Nest, patrulează în limitele orașului pentru a asigura siguranța celor 800 de locuitori. În fiecare dimineață, el verifică zonele din jurul școlilor pentru a se asigura că elevii vor fi în siguranță la sosire.
În tot orașul, oamenii lasă mașinile și casele descuiate în cazul în care cineva trebuie să găsească urgent un adăpost, în timpul unei întâlniri neplăcute cu acest carnivor terestru de mari dimensiuni.
Pe pereții din oraș sunt afișate numerele de telefon de urgență pentru a da de Van Nest sau de colegii săi. Atunci când primesc un apel urgent, aceștia se urcă în camioneta lor înarmată cu o pușcă și un spray cu repelent, purtând veste antiglonț de protecție. El subliniază că nu trag în urși, ci trag focuri de avertisment pentru a-i speria.
Uneori, animalele trebuie să fie sedate, apoi urcate cu un elicopter pentru a fi transportate în nord sau ținute într-o cușcă până la iarnă, când se pot hrăni din nou în golf.
Singura „închisoare” din Churchill este locuită în întregime de urși, un hangar ale cărui 28 de celule se pot umple toamna, deoarece creaturile marșează în masă prin oraș în timp ce așteaptă ca gheața să se refacă în noiembrie.