Europa ar putea fi alimentată cu energie obținută cu ajutorul unor panouri solare uriașe, plasate în spațiul cosmic. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a elaborat un plan prin care vrea capteze energia Soarelui pentru a putea fi folosită pe Pământ.
Tehnologia inovatoare se află în faza de testare preliminară. Obiectivul principal este construirea în spațiu a unei ferme solare cu o lungime de doi kilometri, capabilă să producă la fel de multă energie cât o centrală nucleară
Ferma va fi plasată pe orbită la 36.000 de kilometri distanță de Pământ.
„(Un astfel de proiect) ar asigura că Europa va deveni un jucător important, probabil un lider, în cursa internațională pentru soluții energetice curate și scalabile în vederea atenuării schimbărilor climatice", au precizat reprezentanții ESA într-un comunicat, potrivit Euronews.com.
Cum va funcționa tehnologia fermei solare din spațiu?
Energia solară este considerată una dintre cele mai bune surse de energie prietenoase cu mediul, însă răspândirea acesteia este împiedicată de unele limitări. Panourile nu pot capta energia decât în timpul zilei și, chiar și așa, o mare parte din lumina solară este absorbită de atmosferă.
ESA a încheiat un parteneriat cu Airbus, o corporație europeană multinațională în domeniul aerospațial, pentru a dezvolta un „transmițător de energie wireless” pentru a furniza pe Pământ energia disponibilă permanent.
Tehnologia are la bază sistemul de transmisiune folosit de televiziuni și de sateliții de comunicații, a explicat Nicolas Schneider, inginer în cadrul companiei Airbus.
„Nu e cu mult diferit de o antenă 4G, cu excepția faptului că nu vrem ca radiația să fie transmisă în toate direcțiile, ci foarte precis ca un laser. Este o undă care poate fi direcționată către această antenă receptor care va transforma unda în electricitate”, a afirmat el.
Una dintre probleme ar fi dimensiunea fermei. Satelitul care ar urma să o plaseze pe orbită ar trebui să fie unul uriaș, așa că lansarea în spațiu și asamblarea panourilor ar putea fi dificile.
Proiectul ar putea fi transpus în realitate în următorii zeci de ani, pe măsură ce evoluează tehnologia. Reprezentanții ESA vor discuta despre proiectul Solaris la reuniunea organizată în luna noiembrie.
Cât timp se află pe orbită, satelitul va fi reparat de roboți, a explicat Gwenaëlle Aridon, directorul laboratorului de robotică din cadrul Airbus Defence and Space.
„Robotul va fi avea capacitatea de a repara componente, să le demonteze și să le înlocuiască la nevoie. Dacă ar exista roboți cu brațe, acest lucru ar reduce costul operațiunilor”, a afirmat ea.
Proiectul se anunță a fi o provocare din punct de vedere logistic, însă ar putea fi o schimbare radicală de paradigmă, pe fondul crizelor energetice.
Un singur satelit de energie solară ar genera aproximativ doi gigawați, echivalentul unei centrale nucleare convenționale sau a șase milioane de panouri solare pe Pământ. Energia rezultată ar putea alimenta peste un milion de locuințe deoarece în spațiu, razele solare sunt de aproape zece ori mai puternice decât pe Pământ.