Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima fermă de stridii de pe litoralul românesc. Introduse în cuști speciale, scoicile ajung la maturitate în doi ani

Institutul de Cercetări Marine înființează prima fermă pilot de stridii de pe litoralul nostru. Scoicile vor fi introduse în cuști speciale și ar trebui să ajungă la maturitate în cel mult doi ani. Experimentul deschide calea fermelor de acvacultură în Marea Neagră.

Fermă de stridii pe litoralul românesc

Instalația pilot pentru creșterea stridiilor în Marea Neagră a fost amplasată la trei kilometri în largul mării, într-o zonă în care adâncimea apei are 13,5 metri.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Ne aflăm în largul mării, unde cuștile vor fi prinse pe această parâmă pentru a fi scufundate la o adâncime de 4,5 metri. Vorbim despre patru cuști care sunt lansate în acest moment la apă, este o premieră pentru acvacultura românească.

Acum, vom lansa prima cușcă cu stridii pe instalația de testare a acestora. Acestea sunt două greutăți care vor face ca cutia să reziste foarte bine la furtuni.

Victor Niță, cercetător Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa: Cei 50 de metri liniari de parâmă sunt ținuți la suprafața apei de șase flotori, iar la capete instalația este ancorată cu patru blocuri de beton.

Cuștile, fabricate în Noua Zeelandă, sunt folosite deja cu succes în Franța și Italia, țări cu experiență de zeci de ani în creșterea stridiilor în ferme de acvacultură.

Leonadrdo Aguiari, biolog pentru acvacultură: Cred că vom avea rezultate foarte bune. Singura diferență între Marea Neagră și Marea Adriatică este legată de curenți și de valuri, dar cred că echipamentul acesta va face față cu brio condițiilor de aici.

Mirel Crivăț, tehnician biolog: Lunar, aceste cuști vor fi ridicate. Scoicile din interior vor fi cântărite, curățate și puse înapoi. După un an de zile vom putea trage o concluzie, care este adâncimea cea mai bună, perioada bună, optimă, de montare a scoicilor.

Stridiile vor ajunge la maturitate în cel mult doi ani, când ar trebui să aibă o greutate cuprinsă între 50 și 70 de grame. Experimentul deschide calea fermelor de acvacultură din apele românești ale Mării Negrei.

Salinitatea este de 16,1 la mie, ceea ce este perfect. Oxigenul dizolvat este aproape de sută la sută, iarăși, e o valoare extrem de bună. Un PH de 8, deci un PH neutru. Parametrii chiar sunt excelenți.

Dacă totul va merge bine, tehnologia va fi transmisă și celor interesați să investească în acvacultura de la Marea Neagră. Licitația pentru cele 160 de hectare de luciu de apă, închiriate pe o perioadă de 20 de ani, a fost deschisă deja. Câștigătorii vor fi anunțați în câteva zile.

Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române: Vorbim de trei zile de evaluare a ofertelor: 23-24-25 octombrie, când se evaluează aceste oferte în funcție de categoriile de perimetre pentru care s-au depus ofertele. După această perioadă, avem un termen de cinci zile în care putem să anunțăm câștigătorii dacă nu există solicitări de clarificare.

În campania Euronews „Pescuitul, în coadă de pește” am văzut cum vecinii bulgari ne-au lăsat mult în urmă când vine vorba de acvacultură.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Vestitele ferme de scoici de la Dalboka sunt o adevărată comoară pentru comercianți. Scoicile sunt culese direct din mare, sunt aduse apoi cu barca lângă restaurant direct în văzul clienților, care le consumă, apoi, cu poftă. Mulți dintre cei care vin să mănânce în restaurantele bulgărești sunt români, amatori de pește proaspăt și scoici din Marea Neagră.

Rămâne de văzut, însă, cât va dura până la înființarea propriu-zisă a fermelor de la noi, mai ales că România nu are încă o lege a acvaculturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE