Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ape scoase la licitație pentru ferme de scoici și pești. Cât va costa închirirea unui metru pătrat de apă

Despre lipsa legislației și a ajutorului de orice fel pentru pescari am vorbit de multe ori în campania Euronews ”Pescuitul, în coadă de pește”. Acum, pentru prima oară în țara noastră, 28 de suprafețe din apele teritoriale vor fi scoase la licitație pentru a putea deveni astfel, ferme de scoici sau pești. Închirierea se va face pe 20 de ani cu prețuri cuprinse între 4 și 6 bani metrul pătrat. Doritori sunt, mai ales că cercetătorii au reușit deja adaptarea doradei de Mediterană la salinitatea Mării Negre, iar speranțe de reușită sunt chiar și pentru prețioasele stridii. Rămâne de văzut însă cât va dura până la înființarea propriu-zisă a fermelor, mai ales că România nu are încă o lege a acvaculturii. 

În luna iulie, într-un episod din campania Euronews „Pescuitul, în coadă de pește”, specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa vorbeau despre planurile pe care le au pentru momentul în care se va putea face acvacultură la Marea Neagră.   

Victor Niță, cercetător Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: „Am adus un lot de 150 de juvenili de lavrac din Italia, din Marea Adriatică, pe care îi găzduim momentan la o salinitate ridicată de 34-35 la mie, adică exact cât au ei în Mediterană. Vom realiza testări în apa Mării Negre, în dorința de a testa cât este de propice această specie pentru acvacultura la noi, la litoralul românesc.”

Două luni mai târziu, Apele Române scot la licitație mai multe zone din Marea Neagră pentru a fi folosite la acvacultură. 

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „Vorbim despre o suprafață de peste 160 de hectare din apele teritoriale românești. Perimetrele sunt împărțite atât în nordul litoralului, Edighiol, Midia, Mamaia cât și în sudul litoralului în zone precum Olimp sau Mangalia.” 

E o veste pe care specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța o așteaptă de foarte mult timp, mai ales în condițiile în care deja au aclimatizat dorada la salinitatea apei mării și au nevoie de investitori. Acum aclimatizarea lavracului, o specie care tinde să populeze cu precădere ape oceanice, e aproape de reușită. 

Magda Nenciu, cercetător științific: „Acești peștișori se află deja de două lini în laborator, au fost aduși din Marea Adriatică de la o salinitate de 35 la mie acum vrut să testăm dacă se pot adapta la salinitatea Mării Negre și dacă se poate face acest transfer în apa Mării Negre rapid brusc, pentru că dacă un investitor va veni cu un  lot de pești nu are timp să-i adapteze la condiții de condiții de laborator.”

Cercetătorii au soluții și pentru apele de mică adâncime, cum ar fi cultivarea stridiilor.  

Victor Niță, cercetător științific: „Practic avem o instalație tip cușcă, aceasta se umple cu juvenili de stridie, sunt disponibili în crescătorii din Grecia și Italia și în unu, doi ani sunt gata de pus pe masă, au o valoare comercială foarte ridicată, un exemplar de aceasta dimensiune se vinde in magazine cu cinci, șapte lei.”

Bulgari care au transformat vestitele ferme de scoici de pe malul mării în adevărate puncte de atracție

Investitori interesați sunt, mai ales că acvacultura este deja o tradiție în țările cu ieșire la mare. Cel mai bun exemplu vine la vecinii bulgari care au transformat vestitele ferme de scoici de pe malul mării în adevărate puncte de atracție, inclusiv pentru turiștii români, dornici de preparate din scoici proaspete de Marea Neagră.

Mirel Crivăț, potențial investitor: „De exemplu stridiile luate și crescute în mare vor ajunge la mărime comercială un an și opt luni doi ani, depinde investiția pe care o faci, dar asta cu închiriatul mie nu îmi place, nu sunt de acord să închiriezi pe bani marea, luciu de apă și să-i dai înainte. De ce? Nu ai de unde să-i dai, nu? Asta înseamnă un dezinteres total al guvernanților noștri, neintersat face ăla bani sau  nu face i-ai banii și gata.”

Reprezentanții fermierilor piscicole cred însă că va mai dura cel puțin doi ani de la închirierea luciului de apă și până la apariția efectivă a fermelor în mare. Lipsa unei legi a acvaculturii înseamnă îngreunarea procesului de obținere a avizelor și autorizațiilor. 

Cătălin Platon, Președintele Asociaţiei Fermierilor Piscicoli: „Legea acvaculturii punea cumva bazele acestei simplificări administrative, nu rezolva toate problemele sectorul de acvacultură e neglijat de 35 de ani, problemele în loc să fie rezolvate s-au diversificat și s-au acumulat, avem atât de multe probleme încât nu știm care este mai importantă.”

Caietele de sarcini pentru închirierea celor 28 de perimetre disponibile pentru acvacultură în Marea Neagră pot fi depuse la Administrația Națională Apele Române până pe 18 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE