Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale 2024

Nicolae Ciucă este candidatul Partidului Național Liberal (PNL) la alegerile prezidențiale din 2024.

Nicolae Ciucă a intrat relativ târziu în politică, după o lungă carieră militară. El s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL) în octombrie 2020, după ce s-a retras oficial din activitatea militară. 

Nicolae Ciucă a fost imediat cooptat în guvernul condus de Ludovic Orban, fiind numit ministru al Apărării în decembrie 2020, după alegerile parlamentare. Chiar și după schimbarea Guvernului, în urma crizei politice din 2021, el a păstrat această funcție, devenind o figură esențială în politica de apărare a României.

În noiembrie 2021, Nicolae Ciucă a fost desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis, într-un moment de criză politică. Demisia lui Florin Cîțu a deschis calea pentru formarea unei coaliții între PNL, PSD și UDMR, iar Ciucă a fost văzut ca un lider capabil să aducă stabilitate și să gestioneze un guvern de coaliție complex.

Guvernul condus de Ciucă a avut provocări majore, inclusiv gestionarea pandemiei de COVID-19, criza economică și creșterea prețurilor la energie.  

În iunie 2023, conform acordului din coaliția de guvernare, Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de prim-ministru, predând conducerea către liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

Ce studii are Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu, în 1988. În anul 1990, a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. Ulterior, a studiat la Academia de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995, precizează site-ul www.mapn.ro.

În 2000 a urmat cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) (Centrul PfP, Bucureşti) şi cursul de limbă engleză (Academia Forţelor Terestre, Sibiu), iar în 2001, a participat la cursul JOINT şi operaţii multinaţionale (Centrul PfP, Bucureşti). 

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale", UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida - SUA. 

În 2005 a urmat Cursul de limba engleză - terminologie NATO, York Sr. John University, iar în 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut Masterul în Studii Strategice. În 2012 a absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale "Securitate şi bună guvernare" - Colegiul Naţional de Apărare, mai notează site-ul mapn.ro.

Cariera militară a lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a avut o carieră militară remarcabilă, ocupând de-a lungul timpului funcții de conducere în cadrul Armatei Române, de la comanda unor plutoane la roluri de stat major.

Perioada de serviciu:

  • 1988-1989: Comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat "Rovine", Craiova.
  • 1989-1992: Comandant de pluton cercetare și instrucție la Batalionul 121 Cercetare, Craiova.
  • 1992-1993: Ofițer de stat major în Biroul operații, Batalionul 121 Cercetare.

Misiuni internaționale:

  • 1996-1997: Ofițer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola.
  • 2002-2003: Comandant al batalionului românesc în misiunea Enduring Freedom, Afganistan.
  • 2004: Comandant al batalionului infanterie în misiunea din Irak.

Funcții de conducere:

  • 2006-2007: Șef operații, Brigada 2 Infanterie "Rovine", Craiova.
  • 2009-2011: Comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", Focșani.
  • 2015-2019: Șef al Statului Major General al Armatei Române.

Distincții și decorații:

  • Ordinul "Virtutea Militară" în diferite grade.
  • Ordinul Național "Pentru Merit" în diverse categorii.
  • Embleme de onoare din partea Armatei României și a altor structuri militare.

Altele:

  • A fost trecut în rezervă în octombrie 2019, prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, a fost distins cu Medalia pentru Merit, SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii, precizează site-ul mapn.ro.

Ce avere are Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024, a avut în 2022 un salariu total de 185.676 lei, pe lângă o pensie anuală de 221.616 lei pentru activitatea sa militară. În declarația sa de avere din 12 iunie 2024, el menționează că, împreună cu soția sa, dețin un teren intravilan de 598 de metri pătrați, achiziționat în 2015 în Dumbrăveni, Ilfov, și un alt teren intravilan de 2.892 de metri pătrați, cumpărat în 2005 în Pielești, Dolj.

De asemenea, cuplul are o casă de locuit de 232 de metri pătrați, construită în 2017 în Dumbrăveni. Nicolae Ciucă este proprietarul a două autovehicule: un Toyota Corolla din 2006 și un Toyota RAV4 din 2020. La capitolul economii, are 163.227 de lei într-un fond de investiții la Raiffeisen Bank, deschis în 2021, și un cont curent cu 169.626 de lei la Banca Transilvania.

În ceea ce privește datoriile, el are un împrumut de 100.000 de lei la Banca Transilvania, cu scadență în 2025. Veniturile sale anuale includ o indemnizație de 105.991 lei din perioada în care a fost prim-ministru (ianuarie-iunie 2023) și 94.334 lei pentru perioada în care a ocupat funcția de președinte al Senatului (iunie-decembrie 2023).

Controversele din jurul lui Nicolae Ciucă

Ciucă și lucrearea de doctorat plagiată

Nicolae Ciucă a fost implicat în câteva controverse, cea mai cunoscută fiind legată de acuzații de plagiat în teza sa de doctorat.

Jurnalista Emilia Șercan de la PressOne a publicat, pe 18 ianuarie 2022, un articol în care susține că Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza sa de doctorat, intitulată "Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale", susținută în 2003.

În apărarea sa, Ciucă a afirmat că alegerea tematicii tezei s-a bazat pe experiența personală acumulată în timpul misiunilor internaționale, inclusiv misiunea ONU din Angola, misiunea NATO pentru Balcanii de Vest și misiunea din Afganistan​.

Mitul erorului de la Nassiriya

Investigația realizată de Recorder a scos la iveală o controversă majoră privind Nicolae Ciucă, subliniind că acesta nu ar fi fost implicat activ în misiunile din Irak pentru care a fost decorat. Deși Ciucă a fost la comanda Batalionului de Infanterie „Neagoe Basarab”, care a fost desfășurat în Irak, mai mulți foști colegi și superiori militari, inclusiv generali italieni implicați în acele operațiuni, nu confirmă că Ciucă ar fi avut un rol semnificativ în acțiunile de pe teren.

Recorder a documentat aceste afirmații, evidențiind că, de fapt, Ciucă nu a participat efectiv la misiunile militare în care unitatea sa a fost angajată, ceea ce pune la îndoială autenticitatea imaginii sale de erou militar.

Nicolae Ciucă a avut o reacție virulentă după acuzațiile ridicate de investigația Recorder. Această reacție a avut impact negativ asupra imaginii Partidului Național Liberal (PNL), într-un moment crucial, chiar înainte de alegerile locale.

Nicolae Ciucă: „N-a spus nimeni niciodată chestia asta (n.r.: că Ciucă ar fi fost implicat în luptele din Nassiryia). Știți ce vreau să spun? Să lase militarii și Armata în pace, să aibă treabă cu mine, nu cu Armata. Armata e a țării, nu e a nimănui. Este scris în nenumărate declarații, nu au vorbit cu niciunul dintre militarii batalionului 26. Este o chestiune despre care nici măcar nu vreau să discut".

Promovarea cărții „Un ostaș în slujba țării” și acuzații de conflict de interese

O altă controversă legată de campania lui Nicolae Ciucă a fost asociată cu promovarea cărții sale, „Un ostaș în slujba țării”. PNL a investit sume considerabile în publicitatea outdoor pentru această lucrare, cheltuind aproximativ două milioane de euro pentru instalarea a 400 de panouri publicitare în întreaga țară.

În perioada 15 mai – 15 iunie 2024, PNL a plătit 510.000 de euro pentru a afișa imaginea lui Ciucă, într-o campanie care s-a suprapus cu alegerile locale și europarlamentare, stârnind acuzații de utilizare a resurselor publice pentru promovarea unei cărți private​.

Această campanie a fost contestată de PSD și AUR, iar birourile electorale județene au avut reacții contradictorii, unele permițând menținerea panourilor, în timp ce altele au ordonat îndepărtarea lor​.

Promisiunile lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024, a prezentat mai multe promisiuni care reflectă prioritățile sale pentru un eventual mandat prezidențial.

Nicolae Ciucă a promis că, în cazul în care va fi ales președinte, va susține anual un discurs public în fața „națiunii”, subliniind importanța transparenței și comunicării directe cu cetățenii. El consideră că președintele trebuie să se concentreze pe problemele importante pentru oameni, nu pe mesaje politice. Ciucă a declarat că va colabora constant cu presa și va organiza întâlniri cu societatea civilă și asociațiile profesionale.

În plus, el se prezintă ca un „președinte muncitor” și a afirmat că va lupta pentru revalorizarea muncii în România, pledând pentru exemplul personal în îndeplinirea acestui obiectiv, potrivit ziare.com.

Cine sunt contracandidații lui Nicolae Ciucă

  1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
  2. George-Nicolae Simion (AUR)
  3. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
  4. Kelemen Hunor (UDMR)
  5. Mircea-Dan Geoană (independent)
  6. Ana Birchall (independentă)
  7. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
  8. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  9. Ludovic Orban (Forța Dreptei)
  10. Călin Georgescu (independent)
  11. Cristian Diaconescu (independent)
  12. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  13. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE