Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prezidențiale 2025. Ce să nu postezi la final de campanie ca să eviți amenzi

Cu două săptămâni înainte de încheierea campaniei electorale, polițiștii avertizează: postările în favoarea unui candidat, publicate în ziua precedentă alegerilor, ne pot aduce amenzi. În plus, și cei care publică, în timpul campaniei, în mod repetitiv postări de propagandă electorală, pot fi etichetați drept „actori politici” și amendați cu sume consistente de către BEC.

Regulile electorale care ne pot aduce amenzi. Postările în favoarea unui candidat sunt interzise după finalul campaniei

Un avertisment a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne cu mai bine de două săptămâni înainte de finalul campaniei electorale.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: Privim întâi de toate la modul în care această contravenție este descrisă de lege: continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic.

Anul trecut, înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, polițiștii au dat sute de avertismente și zeci de amenzi pentru postări electorale după terminarea campaniei.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: Campania pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an se încheie pe data de 3 mai, la ora 7 dimineața. Din acel moment și până în momentul în care alegerile propriu-zise ajung la final, pe data de 4 mai, nu avem voie să facem postări pe rețelele sociale, în favoarea sau în defavoarea unui anumit candidat.

Este valabil și pentru Facebook, TikTok ori alte platforme de socializare, toate fiind considerate spațiu public.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit în 2014 că rețeaua Facebook reprezintă un spațiu public. Unii specialiști în drept spun, însă, că legislația ar avea nevoie de actualizări.

Cristian Petruț-Vasilache, avocat: O amendă de 4500 de lei pentru un cetățean, într-adevăr, simpatizant, nu contează de partea cui este, care își postează pe Facebook, dintr-o eroare, dintr-un entuziasm d-ăsta de simpatizant, să-i dai o amendă de 4500 de lei doar pentru o simplă postare, credeți-mă că aici este clar o lipsă de proporționalitate pe aspectele astea. Din punctul meu de vedere aici este un viciu legislativ.

Cu amenzi ne putem alege și în timpul campaniei electorale dacă postăm repetitiv în favoarea unui anumit candidat pe rețelele sociale. O Ordonanță de Urgență, publicată în Monitorul Oficial la jumătatea lunii ianuarie, prevede amenzi de până la 50.000 de lei pentru „actorii politici” care nu semnalizează publicitatea electorală. Conform unui comunicat al Biroului Electoral Central, pot fi etichetați drept „actori politici” cei care au preponderent pe cont postări de publicitate electorală. Tot oficialii BEC spun că nu intră în această categorie postările care vorbesc despre activitatea din prezent sau din trecut a unor persoane care candidează la alegerile prezidențiale și nici materialele jurnalistice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE