Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun candidații la președinție despre drepturile LGBTQ. Unii sunt adepții familiei tradiționale, alții susțin parteneriatul civil

„Nu vreau să fiu obligat să port fustă”, spune premierul Marcel Ciolacu, în timp ce România este o țară proeuropeană în care drepturile tuturor minorităților ar trebui respectate. Candidații la fotoliul de președinte al României au viziuni diferite. Țara noastră este printre ultimele din Uniunea Europeană care nu au adoptat nicio măsură de recunoaștere a cuplurilor homosexuale.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Normal că nu-mi doresc vreodată ca Nicușor Dan să fie președintele României. Mai ales că sunt bărbat. Nu vreau să fiu obligat să port fustă.”

Nicușor Dan, candidat independent la președinție: „Domnul Ciolacu se teme că va fi obligat să poarte fustă dacă ajung eu la Cotroceni. Pot să-l asigur pe domnul prim-ministru că va fi liber să poarte ce haine vrea, dar nu le va purta la Palatul Victoria.”

Reacțiile amuzante din mediul online nu au întârziat. De cealaltă parte, cuplurile de același sex spun că astfel de replici îi fac să se simtă precum cetățeni de mâna a doua. Victor Ciobotaru și Florin Buhuceanu sunt împreună de mai bine de zece ani. Tot de atunci luptă ca familia lor să fie recunoscută în fața legii.

Victor Ciobotaru, director Executiv Asociația Accept: „Mi-aș dori o Românie în care cetățenii sunt respectați și drepturile cetățenilor sunt respectate.”

Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile omului: „Nimeni nu se poate simți bine într-o asemenea situație când e arătat cu degetul ca dușman al societății. Aș dori ca țara noastră să revină la tradițiile din decembrie 1989, pentru care s-au produs acea schimbare dramatică de regim. O tradiție a libertăților, a respectării drepturilor pentru fiecare dintre noi, o tradiție a demnității.”

Ce spun candidații la președinție despre drepturile minorităților sexuale

Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale: „E nevoie ca în legislația din România ca oamenii aceștia să se poată ducă la spital, să poată să aibă un drept de moștenire.”

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la prezidențiale: „Familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Nu îmi doresc o țară în care să avem într-o săptămână parada heterosexuală și într-o săptămână parada homosexuală.”

Elena Lasconi, candidată USR la prezidențiale (27.10.2024, sursă: Antena 3 CNN 2024): „Lecția noastră este să îți iubești aproapele. Aia înseamnă că nu trebuie să pui etichete oamenilor. Ar putea să aibă parteneriat civil.”

Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale: „Căsătoria este între bărbat și femeie și copiii trebuie crescuți de părinți sau de rude. Minoritățile, inclusiv cele sexuale, au drepturile garantate, dar fără să schimbăm ce a decis Dumnezeu.”

George Simion, candidat AUR la prezidențiale: „E treaba fiecăruia, ce face în dormitor. Bravo lor. Atâta timp cât nu pun problema căsătoriei sau a adopției.”

România este una dintre ultimele cinci țări din Uniunea Europeană care nu are nicio formă de recunoaștere a familiilor homosexuale. Deși din 2023 are o hotărâre de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, țara noastră nu a schimbat legislația.

Calendarul alegerilor prezidențiale 2025. Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai 2025, a început pe 4 aprilie, la ora 7:00, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00.

  • 4 mai 2025 - primul tur al alegerilor prezidențiale;
  • 18 mai 2025 - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE