Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă a avut o primă reacție după investigația Recorder: „Să lase militarii și Armata în pace"

Investigația făcută de Recorder, care demontează faptele de arme ale lui Nicolae Ciucă, din cartea sa, a dat naștere multor întrebări și controverse.

Între timp, Nicolae Ciucă a avut o primă reacție legată de acest subiect, care pică așa cum nu se putea mai prost pentru el și PNL, înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Nicolae Ciucă: "O chestiune despre care nici măcar nu vreau să discut"

Nicolae Ciucă: „N-a spus nimeni niciodată chestia asta (n.r.: că Ciucă ar fi fost implicat în luptele din Nassiryia). Știți ce vreau să spun? Să lase militarii și Armata în pace, să aibă treabă cu mine, nu cu Armata. Armata e a țării, nu e a nimănui. Este scris în nenumărate declarații, nu au vorbit cu niciunul dintre militarii batalionului 26. Este o chestiune despre care nici măcar nu vreau să discut".

Un polițist militar român, Roberto Cremene, spune că, la acea vreme, a cerut sprijinul „Scorpionilor roșii”, pentru a ajuta la evacuarea polițiștilor militari prinși într-un schimb de focuri într-o anumită zonă, dar că Nicolae Ciucă nu ar fi intervenit.

Nicolae Ciucă: „Auziți? Este o chestiune care ține doar de regulile de angajare și mandatul misiunii ca atare. Îl înțeleg foarte bine, el nu avea de unde să știe care sunt regulile de angajare și cum se desfășoară misiunea. Fiecare dintre noi aveam zonele noastre de responsabilitate foarte bine puse la punct".

Întrebat dacă îl va afecta această dezvăluire, în perspectiva alegerilor prezidențiale, Ciucă a spus: „Absolut deloc.”

Acțiunea în cauză se desfășura în 2004, în orașul irakian Nassiryia, acolo unde Nicolae Ciucă era la conducerea unui contingent de peste 400 de militari români din Batalionul de Infanterie „Neagoe Basarab”. Militarii din acest batalion erau cunoscuți drept „Scorpionii roșii”. Doi generali italieni care au participat direct la acea misiune au fost contactați de Recorder și au spus că luptătorii coordonați de Ciucă nu ar fi fost direct implicați în lupte. Ei s-ar fi limitat în a oferi sprijin de la mulți kilometri depărtare.

În cartea sa, Nicolae Ciucă prezintă toate aceste evenimente, numai că persoanele consultate de Recorder infirmă așa-zisele fapte de vitejie ale lui Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE