Jurnaliștii de la Recorder au publicat o investigație în care doi generali italieni, care au participat la luptele din Nassiriya, Irak, în 2004, în același timp cu Nicolae Ciucă, și un polițist militar român contrazic faptele de arme ale prezidențiabilului PNL, prezentate și în trailer-ul premergător lansării cărții sale, „Un ostaș în slujba țării”.
Generalii italieni, pentru Recorder: Militarii lui Ciucă n-au participat direct la luptă
Generalii Luigi Scollo și Gian Marco Chiarini susțin că militarii români de sub comanda lui Ciucă nu ar fi fost direct implicați în luptele din orașul de pe Eufrat, în primăvara anului 2004, ci ar fi oferit sprijin de la kilometri buni depărtare.
General Luigi Scollo, comandant de regiment (în investigația Recorder): „Am apreciat foarte mult ceea ce au făcut pe 6 aprilie, acoperindu-mi flancul. Asta e sigur. Nimeni nu ne hărțuia din direcția aceea. Și sunt mulțumit cu asta. Dar, desigur, ei nu au fost implicați în lupta din 6 aprilie.”
General Gian Marco Chiarini, comandantul trupelir italiene din Irak (în investigația Recorder): „ - Vă amintiți de vreo misiune, vreun ordin pe care l-ați dat locotenent-colonelului, pe atunci, Ciucă, în noaptea de 14 spre 15 mai?
- Nu, îmi pare rău. Nu-mi amintesc. Ținta principală a fost sediul CPA, pe care am putut să-l apărăm.”
Roberto Cremene, fost polițist militar și participant direct la luptele din centrul orașului Nassiryia, susține, la rândul său, că batalionul condus de Nicolae Ciucă nu a avut vreo implicare în schimbul de focuri.
Mai mult, "Scorpionilor roșii" li s-ar fi cerut sprijinul pentru evacuarea unor polițiștilor români prinși în ambuscade, iar Ciucă, pe atunci locotenent-colonel, nu ar fi intervenit, motivând că nu are undă verde de la București.
Roberto Cremene, fost polițist militar (în investigația Recorder): „Eu, unul, care am fost acolo, îmi este greu să vorbesc. Pentru că mă doare. Nu am cuvinte. N-au venit! Și tot ei au fost ridicați în slăvi? Tot eroul de la Nassiriya? Ei făceau o patrulă în fara orașului Nassiriya. Ei nu au intrat in Nassiriya!. (...) Cum e posibil să spui că tu faci o patrulă și în timpul focului tu schimbi roți de transportor? Nu este! Pentru mine nu este adevăr! (...) Mitul eroului de la Nassiriya este o minciună!
Ce s-a întâmplat la Nassiriya, în primăvara lui 2004 și ce rol a jucat locotenent-colonelul Nicolae Ciucă
Numele lui Nicolae Ciucă a fost pomenit în contextul a ceea ce unele instituții de presă din România au numit "prima bătălie reală de la Al Doilea Război Mondial încoace" - bătălia de la Nassiriya, Irak, aprilie/mai 2004.
Recorder precizează că acest argument ar fi fost folosit și în numirea lui Ciucă în fruntea Ministerului Apărării Naționale, dar și la șefia Guvernului. Și că imaginea de erou ar fi, acum, scoasă la înaintare în cursa pentru Cotroceni.
Episodul invocat de Nicolae Ciucă în clipul de promovare a cărții sale și descris din cu totul altă perspectivă de generalii intervievați de Recorder, respectiv de fostul polițist militar Roberto Cremene, a avut loc acum exact 20 de ani.
România, membru NATO, trimisese în Irak peste 400 de militari din Batalionul de Infanterie "Neagoe Basarab" - celebrii "Scorpionii roșii" - sub comanda locotenent-colonelului Nicolae Ciucă și un detașament de Poliție Militară.
În primăvara lui 2004, trupele NATO s-au ciocnit de mai multe ori cu forțele insurgente. Istoricii italieni au consemnat cele petrecute între 6 și 8 aprilie 2004, preț de 18 ore, conform generalilor intervievați de Recorder, drept Bătălia de la Nassiriya. Totul a plecat de la ocuparea unor poduri în centrul orașelor de către insurgenți.
Potrivit generalilor italieni, trupele lui Ciucă ar fi acoperit doar un flanc al ofensivei, netulburat de atacuri ale irakienilor, invocând lipsa unei decizii ferme de la București și o eventuală depășire a teritoriului care intra sub responsabilitatea trupelor românești.
Alte episoade cu semne de întrebare, potrivit investigației Recorder, s-ar fi produs la începutul lunii mai - când o coloană aflată în recunoaștere, condusă chiar de unul dintre generalii italieni de mai sus, ar fi fost atacată în zona pentru care erau responsabili românii, Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya.
S-ar fi aflat, după, că ai noștri nu au resurse să acopere corespunzător teritoriul și că, oricum, nu ar fi riscat victime, conform ordinelor primite din țară.
Dar și între 14 și 16 mai, când insurgenții au atacat un alt punct de importanță tactică din oraș. În acest interval, românii au susținut și ei că au fost implicați într-o ambuscadă, fără pierderi omenești. Este, de altfel, episodul relatat și în clipul care promovează cartea lui Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă nu a comentat, până la această oră, dezvăluirile Recorder.