Președintele Klaus Iohannis i-a șocat pe liderii PNL, potrivit surselor Euronews. Unii liberali spun că se simt trădați, după ce șeful statului a declarat că nu a dorit „o lege pentru el”. Mai mult, Președintele susține că va avea grijă ca legea să nu existe.
Liberalii se simt trădați de Iohannis
Klaus Iohannis: Pentru mine este foarte clar. Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege și nu doresc să existe. Daca actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea. După ce ne întoarcem acasă, probabil o să am câteva discutii pe această temă.
De la New York, cuvintele președintelui Iohannis au creat mari valuri în PNL, iar în spatele ușilor închise, unii lideri se consideră trădați. Mai mult, social democrații și liberalii se acuză reciproc de minciună. Marcel Ciolacu susține că subiectul nu ar fi fost niciodată discutat direct și concret cu președintele României. În ceea ce-l privește pe Nicolae Ciucă, unii liberali spun că scandalul politic i-a dăunat și nu mai are șanse să intre în turul doi.
Marcel Ciolacu: „Tind să-i dau dreptate domnului Iohannis acum, după ultima declarație, este inadmisibil să facem o lege pentru o singură persoană. Eu cred că trebuie să fim câteodată și bărbați politici și să recunoaștem când am dorit un lucru, că s-a dovedit a fi un lucru greșit sau negreșit, sau comentat de către societate. Ar trebui să ne asumăm. Eu n-am avut discuții cu președintele României pe acest subiect, n-am avut pe acest subiect sau despre acest lucru vreo discuție”, a spus premierul, potrivit Hotnews.ro.
Marius Vulpe, jurnalist Euronews România: O bună parte din conducerea PNL susține că în aceste condiții ar trebui să renunțe la planul prin care să fie împins Klaus Iohannis pe lista PNL la alegerile parlamentare pentru un post de senator, pentru că s-ar continua scandalul, iar această situație l-ar vulnerabiliza și mai mult pe Nicolae Ciucă. Până atunci, însă, în teritoriu, cel puțin șase-șapte filiale nu și-au făcut treaba de mobilizare și de această lipsă de strategie unitară a conducerii PNL. Potrivit surselor noastre, organizații precum Brăila, Galați, Prahova nu au strâns semnăturile necesare pentru susținerea candidaturii lui Nicolae Ciucă. Era un obiectiv ca la nivel național să se strângă cel puțin un milion de voturi, iar șase-șapte filiale, până în momentul de față, nu au făcut acest lucru. Va fi făcută o estimare vineri sau cel târziu luni, când ar putea fi o nouă ședință a partidului. Mai mult, însă, o bună parte din filiale deja își rescriu listele, potrivit informațiilor Euronews, pentru că se tem că scandalul se va răsfrânge și asupra șanselor PNL de a obține un scor bun la alegerile parlamentare, în cazul în care Nicolae Ciucă nu intră în turul doi al prezidențialelor și nu va mai funcționa ca o locomotivă electorală.
Andrei Țăranu, analist politic: „Nu sunt foarte încântați peneliștii pentru că au fost lăsați în ofsaid. O parte din PNL nu îl susține nici pe domnul Ciucă, nici pe domnul Iohannis. Dacă acesta va ajunge să fie președintele PNL-ului, din nou este o cale foarte lungă. Nu cred că cei de la PSD, și domnul Ciolacu, sunt fericiți să intre într-o bătălie pe care nu cred că și-o doresc. Scopul lor era ca în turul 2, domnul Ciolacu să fie votat de peneliști. Or, domnul Ciucă, probabil, are alte perspective sau chiar crede că va intra în turul 2”, a spus acesta, la Euronews.
De supărare, liberalii spun că nu mai au niciun interes să aștepte decizia Biroului Electoral Central, cu privire la noțiunea de „candidat independent”.