Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, ecuație cu două necunoscute: PSD și PNL. Viitoarea coaliție de guvernare ar fi greu de format

Ultimele sondaje de opinie ne arată că va fi foarte dificil de format o majoritate în următorul Parlament. Asta, dacă PNL va rămâne la ideea de a nu colabora cu PSD după ultimele certuri din Coaliție, iar restul formațiunilor nu vor reuși să crească prea mult în ochii alegătorilor. De asemenea, toate calculele ar putea fi puternic influențate de rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale. Cele două scrutinuri vor avea loc în weekenduri consecutive, pe 24 noiembrie, respectiv 1 decembrie.

După alegerile parlamentare se va forma o nouă coaliție de guvernare. Asta pentru că niciun partid nu este cotat cu șanse reale ca să obțină peste 50% din voturi. Misiunea va fi una dificilă, potrivit tuturor estimărilor. 

Un sondaj CURS arată că PSD ar putea obține peste 30% dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare. Și PNL stă bine în această cercetare, cu 23% din intenția de vot. Peste zece procente ar obține și AUR sau USR, în timp ce ar intra în Parlament și partidele S.O.S România, respectiv UDMR. 

Un alt sondaj, realizat de INSCOP, arată o diferență mare între PSD și restul partidelor de dreapta. În această cercetare, PNL ar obține puțin peste 17% din voturi. În cazul celorlalte partide nu sunt diferențe foarte mari. 

Primul sondaj a fost realizat în perioada 10-23 septembrie, pe un eșantion de 1.067 de persoane. A doua cercetare a fost realizată între 19 și 27 iunie, fiind implicați 1.100 de respondenți.

PNL nu vrea să mai colaboreze cu PSD, după alegerile din noiembrie

Partidul Național Liberal a anunțat că după alegerile parlamentare nu vrea să mai colaboreze cu PSD.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: „Opțiunea noastră este evident pe zona de dreapta. V-am spus, e o obligație această coaliție. E un angajament în fața românilor. Niciun partid nu își permite în ultimele două luni de guvernare să inducă acest haos politic.” 

Marcel Ciolacu, premierul României: „Păi, ce? Hotărăște domnul Ciucă, sau Ciolacu, cum va fi Coaliția anul viitor? O să hotărâți dvs, românii!”

Analiștii sunt de părere că PSD va încerca să preia controlul absolut după alegeri.

Cristian Pîrvulescu, specialist în științe politice: „Astăzi, PNL nu este într-un moment foarte bun. Dar are o bază puternică după alegerile din iunie, se poate revigora. Poate în opoziție. E tot mai clar că PSD va încerca să guverneze, eventual cu UDMR, și să aibă o majoritate relativă. Sau o majoritate absolută alături de minorități, dar fără PNL.”

Noul Guvern ar putea fi învestit în jurul datei de 23 decembrie. Asta dacă nu vor exista blocaje în cadrul negocierilor, după ce vom avea rezultatele finale ale alegerilor din 1 decembrie.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE