Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP pentru alegerile prezidențiale 2024: Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, umăr la umăr în primul tur

Un sondaj INSCOP realizat după ce principalii competitori și-au confirmat candidaturile pentru alegerile prezidențiale 2024 arată că doi candidați își dispută prima poziție în ceea ce privește intenția de vot a alegătorilor pentru primul tur. Este vorba despre Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024, și Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Sondajul INSCOP publicat pe 19 septembrie „prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm și tendințele”, a precizat directorul institutului, Remus Ștefureac.

„În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi.”, explică Ștefureac.

Sondaj INSCOP pentru alegerile prezidențiale 2024 (septembrie)

69% dintre respondenți la acest sondaj au precizat că „sigur da” se vor prezenta la vot la alegerile prezidențiale 2024. Concret, pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9,1%% dintre români au ales 1, 0,6% au ales 2, 0.9% au ales 3, 0,3% au ales 4, 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, 3,4% au ales 7. 4,3% indică 8, 3,9% – 9 și 69% – 10.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%):

  • 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent);
  • 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD);
  • 14,2% pentru Elena Lasconi (USR);
  • 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania);
  • 12% pentru George Simion (AUR);
  • 7,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL);
  • 4,7% pentru Cristian Diaconescu (independent);
  • 3,7% pentru Kelemen Hunor (UDMR);
  • 1,9% pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român);
  • 0,7% pentru Ana Birchall (independent);
  • 0,4% spentru alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%)

  • 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent);
  • 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD);
  • 16% pentru Elena Lasconi (USR);
  • 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania)
  • 12,4% pentru George Simion (AUR)
  • 5,6% pentru Nicolae Ciucă (PNL)
  • 4,5% pentru Cristian Diaconescu (independent)
  • 3,6% pentru Kelemen Hunor (UDMR)
  • 2% pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • 0,9% pentru Ana Birchall (independent)
  • 1,2% spun pentru alt candidat.

Sondaj INSCOP: care sunt scenariile pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024

Marcel Ciolacu vs Mircea Geoană

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vs Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund.  Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Diferențe mari între ultimele sondaje pentru alegerile prezidențiale 2024

Înainte de confirmarea principalilor candidați la alegerile prezidențiale 2024, sondajele arătau diferențe mari în privința intenției de vot a alegătorilor. Partidele și-au comandat propriile sondaje, dar comparând clasamentele putem observa mari diferențe. PNL îl dă drept câștigător pe Marcel Ciolacu, urmat de candidatul lor, Nicolae Ciucă. Potrivit USR, în turul doi vor ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

Astfel, potrivit sondajului comandat de PNL, în privinţa intenţiilor de vot la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, se află pe primul loc, cu 25% din voturi, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, pe locul al doilea, cu 16%, în timp ce Mircea Geoană, candidat independent, ar fi pe locul al treilea, cu 14%. Liderul AUR, George Simion, şi Elena Lasconi, preşedinta USR, ar fi la egalitate, cu 13%, iar Diana Şoşoacă, preşedinta S.O.S, ar primi 11%. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, ar luat 3%, Ludovic Orban din partea Forţa Dreptei, 1%, iar Cozmin Guşă, ca independent, 1%.

În cercetarea pentru USR, Marcel Ciolacu ocupă prima poziție în preferințele alegătorilor, cu 21,9 procente. Urmează Mircea Geoană în dreptul căruia vedem 17,8%, la mică diferență de Elena Lasconi cu 16,3 procente. Surpriză, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi pe a șasea poziție cu doar 5,9%.

Sociologul Mirel Palada a publicat pe rețelele de socializare un sondaj Sociopol, în care este prezentat clasamentul candidaților la alegerile prezidențiale 2024. Potrivit acestui sondaj, liderul PSD Marcel Ciolacu se află pe primul loc în preferințele electoratului cu 26%, urmat îndeaproape de candidatul AUR, George Simion.

Analistul politic Cristian Hrițuc a vorbit, la Euronews România, despre „o fetișizare a sondajelor” în România.

„La acest moment, toți sociologii și consultanții partidelor se uită de fapt la tendință. Importantă este la acest moment tendința. (...)

De aceea, e o atracție și în România e o fetișizare a sondajelor. Ne uităm după sondaje, dar la acest moment contează mai puțin cifrele și mai mult trendurile. În două-trei săptămâni s-ar putea să vedeți diferențe considerabile față de sondaj”, a afirmat Hrițuc.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE