Cetățenii din Țările de Jos sunt sfătuiți să nu mai mănânce ouă de la găini crescute în curte din cauza contaminării cu substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub denumirea de „substanțe chimice veșnice”, a transmis marți o agenție guvernamentală olandeză.
Institutul național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) a avertizat că ouăle produse de găini din gospodării private, mai degrabă decât cele cumpărate din magazine sau piețe, pot conține niveluri ridicate de PFAS, după cum arată noile cercetări efectuate în 60 de locații diferite, conform Nltimes.
Ce sunt substanțele PFAS care s-ar putea regăsi în ouăle de curte
PFAS sunt un grup de substanțe chimice folosite în mod obișnuit care au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Acestea sunt cunoscute drept substanțe chimice veșnice deoarece nu se descompun în mod natural.
RIVM este o agenție a Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Sportului din Țările de Jos, care oferă Guvernului cercetări și consultanță în mod independent.
Oamenii din Țările de Jos „înghit deja o mulțime de PFAS prin alte alimente și, parțial, prin apa potabilă”, se arată într-un comunicat de presă al agenției.
Prin renunțarea la consumul de ouă de curte, „se poate evita un aport mult mai mare de PFAS”.
Ouăle vândute în magazine sau la piață pot fi în continuare consumate.
RIVM efectuează cercetări suplimentare pentru a afla cum ajung PFAS în ouă. Reprezentanții instituției au sugerat că viermii ar putea fi cauza, deoarece aceștia sunt mâncați de găini.
Potrivit Politico, Agenția Europeană pentru Produse Chimice lucrează în prezent la un proiect inițiat de Țările de Jos, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia - de eliminare treptată a mii de PFAS, utilizate în toate domeniile, de la materiale care intră în contact cu alimentele și textile până la produse electronice și de construcții.