Încă o amânare pentru legea deepfake. Inițiat acum aproape un an, proiectul care își propune să lupte cu materialele false nu a fost votat nici azi de Camera Deputaților. Sunt prevăzute amenzi de până la 200 de mii de lei și chiar pedeapsa cu închisoare până la doi ani pentru cei care distribuie deepfake-uri, fără să le semnalizeze ca atare.
Proiectul nu interzice crearea ori distribuirea de materiale realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Prevede doar ca producțiile deepfake să fie însoțite de mesajul „Acest material conține ipostaze imaginare”. Trebuie, fie să apară scris mereu pe zece la sută din suprafața de expunere, fie să se audă la începutul și la finalul producției.
Eugen Bejinariu, deputat PSD, inițiator al legii deepfake: ”Trebuie să plecăm de undeva, pentru că vedem că lucrurile evoluează într-un ritm galopant și nebunesc, să spunem așa, și nu mai pot fi oprite.”
S-a discutat mult în comisiile parlamentare despre cine ar trebui să vegheze la respectarea legii: Consiliul Național al Audiovizualului ori Autoritatea Națională de Administrare și reglementare în Comunicații. Coaliția ar vrea să rămână la ideea ANCOM.
Eugen Bejinariu, deputat PSD, inițiator al legii deepfake: ”ANCOM-ul urmărește platformele și dacă descoperă, să zicem, că apare Bejinariu în care spune că de mâine începe războiul sau eu știu, orice alt lucru. Și Bejinariu n-a fost niciodată acolo sau n-a făcut acea declarație, sigur că pot să ia decizia, gata, să blocheze acea platformă a acelei entități care a creat acel filmuleț sau cei care distribuie.”
Iulian Bulai, deputat USR: ”Tot ce se poate reglementa pentru a elimina deepfake-ul din spațiul public din România există reglementat și se poate face mâine, dacă CNA-ul, împreună cu ANCOM -ul ar funcționa. De asemenea, SRI-ul poate să-și facă foarte bine treaba, dincolo de orice legislație care este redundantă.”
Alin Coleșa, deputat AUR: ”Sub pretextul luptei împotriva deep ake-ului, a falsului, se legiferează posibilitatea unor grave abuzuri din partea majorității parlamentare. Se creează posibilitatea unor abuzuri din partea instituțiilor statului, în special ANCOM sau CNA.”
Ce sancțiuni primesc cei care distribuie materiale deepfake
Amenda, în cazul în care cineva distribuie materiale deepfake fără să-l semnalizeze ca atare pleacă de la zece mii de lei și ajunge la 200 de mii de lei.Totodată, este posibil să fiți pedepsiți și cu închisoare de până la doi ani în cazul în care nu respectați prevederile acestei legi.
Experții în inteligență artificială spun că recompensele funcționează mai bine decât pedepsele. Specialiștii sugerează crearea unei platforme unde oamenii pot semnala deepfake urile. Ba chiar să fie recompensați pentru asta. În forma actuală, însă, legea pare greu de aplicat.
Andrei Petreanu, expert în Inteligența Artificială: ”Problema cea mai mare este că, după ce o sursă postează un astfel de conținut media fals, deepfake, el poate să fie share-uit de sute de mii de persoane în câteva ore și este foarte greu să aplici sancțiuni pentru toate grupele de vârstă și pentru toată populația.”
Legea deepfake, inițiată de doi parlamentari PSD, a fost votată de Senat în iunie. Votul final în Camera Deputaților ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. Legea vine în contextul în care s-au înmulțit exemplele de materiale profund false. Președintele Klaus Iohannis, ministrul Energiei Sebastia Burduja ori guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sunt printre cei care au căzut victime ale deepfake-ului.