Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a discutat timp de 15 minute cu un bărbat care s-a dat drept primarul Kievului, Vitali Kliciko. Acum, poliția germană încearcă să afle cine s-a aflat în spatele convorbirii video, un exemplu clasic de deepfake.
Cel mai adesea, deepfake-urile pot lua forma unor videoclipuri sofisticate din punct de vedere tehnic, care par să prezinte, extrem de fidel și de credibil, discursul și acțiunile unei persoane reale.
Purtătoarea de cuvânt a lui Giffey, Lisa Frerichs, a povestit, pentru Deutsche Welle, că primele 15 minute ale conversației dintre primarul capitalei Germaniei și impostor nu au trezit suspiciuni.„Presupusul domn Kliciko ne-a întrebat cum ne descurcăm cu numeroșii refugiați ucraineni, cum ne descurcăm, care sunt cifrele - o conversație complet normală, așa cum ne așteptam", a spus ea despre convorbirea video, care fusese planificată cu câteva zile înainte.
Apoi însă, bărbatul care se dădea drept Vitali Kliciko a vrut să vorbească despre ucrainenii „care încearcă să obțină beneficii sociale în Berlin. „Și a existat o solicitare pentru a lua măsuri pentru a-i sprijini pe tinerii care se întorc în Ucraina pentru a lupta”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a primarului.
Lisa Frerichs a mai spus că ultimul subiect, referitor la drepturile homosexualilor, a fost și mai neobișnuit: „Ne-a întrebat dacă am putea sprijini Kievul în calitate de consilier pentru a găzdui un fel de CSD (Christopher Street Day, paradă pentru susținerea drepturilor LGBTQ+, n.r.). A fost destul de ciudat, având în vedere războiul”.
Conexiunea s-a întrerupt și primarul Berlinului a admis, în cele din urmă, că a fost victima unei farse.
„Din păcate, e o realitate că războiul este purtat cu toate mijloacele - inclusiv online - pentru a submina încrederea prin metode digitale și pentru a discredita partenerii și aliații Ucrainei", a declarat Franziska Giffey.
„Arăta exact ca Vitali Kliciko”
Potrivit, Lisei Frerichs, nu a existat niciun indiciu evident că primarul nu vorbea cu o persoană reală, dar că - judecând acum, la rece - persoana care se dădea drept Klitschko era probabil un „deepfake”. „Era cineva care stătea în fața noastră și care arăta exact ca Vitali Klitschko”, a spus ea.
Reacția adevăratului Vitali Kliciko
Tabloidul Bild l-a contactat pe primarul Kievului, care și-a exprimat speranța că va putea vorbi în curând cu primarul Berlinului, pe canale oficiale. A adăugat că nu are nevoie de un translator, fiind știut faptul că care a trăit ani de zile în Germania.
Franziska Giffey i-a mulțumit pe Twitter lui Vitali Kliciko , precizând că impostorul a cerut să poată vorbi în rusă cu traducere, deoarece în jurul său ar fi existat angajați care nu vorbeau germana.