Legea deepfake este aproape de promulgare, cu puțin timp înaintea începerii anului electoral 2024. Proiectul a trecut de Senat și urmează să ajungă la votul final în Camera Deputaților.
Noua lege îi va obliga pe toți românii care realizează clipuri sau imagini cu ajutorul Inteligenței Artificiale să menționeze acest lucru pe ecran.
Deepfake, folosit pentru a discredita
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Acest deepfake news înseamnă imagini care nu sunt reale. Sunt folosite de alte persoane cu scop clar de a discredita imaginea unei persoane publice, fie din zona administrativă, fie din zona privată. Acele persoane sau instituții care vor folosi genul acesta de imagini și vor discredita persoane fizice și juridice vor ajunge în situația în care pot fi amendate, iar conținutul va fi restricționat.
Sunt obligați să anunțe pe cel puțin 10% din suprafața clipului pe care îl vor posta faptul că este un conținut video imaginar și, în același timp, să folosească la începutul video-ului și la finalul său sintagma în care anunță acest lucru. Că acea persoane nu este cea adevărată care a spus sau a făcut lucruri reliefate în acel videoclip”.
”România are o strategie pentru Inteligență Artificială”
În spațiul public, au început să circule mai multe trucaje cu oameni de rang înalt, cum ar fi președintele Klaus Iohannis.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Mai ales, în contextul alegerilor, această lege este imperios necesară. În ultima perioadă, apar tot mai multe astfel de situații în rețelele sociale. E normal ca acele entități care promovează astfel de conținut să poată să fie trase la răspundere.
Important este că astăzi, noi ca și țară, avem o strategie pentru Inteligență Artificială, modurile în care vom folosi beneficiile inteligenței artificiale pentru dezvoltarea economică, dar, în același timp, modul în care vom respecta drepturile fundamentale ale oamenilor. Îmi doresc ca și acest proiect de lege să se încadreze pe viziunea pe care o avem legată de clarificarea impactului Inteligenței Artificiale asupra societății din România”.
Ce amenzi prevede legea deepfake
Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat în plenul Camerei Deputatilor și mai apoi promulgat de președinte.