Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, despre decesele de la Sf. Pantelimon. De ce a schimbat și el managerul

Plângerile apar pe bandă rulantă, în cazul deceselor de la spitalul Sf. Pantelimon. Subiectul este extrem de complicat, iar motivația arestării preventive a celor două doctorițe a scos la iveală detalii macabre.

Unii dintre cei care au făcut plângeri nu au făcut-o mai întâi la spital, ci au fost direct plângeri penale. În direct la Euronews România, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a vorbit despre această situație.

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a schimbat și el managerul de la Sf. Pantelimon

Florian Bodog, senator PSD și fost ministru al Sănătății: "Dacă doreau să afle răspunsuri de la sistemul sanitar, acceptau să se facă necropsia respectivă. Înțeleg că au solicitat să fie scuțiți de necropsie, renunțând la orice pretenție asupra spitalului.

E posibil, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat, să mai apară astfel de situații în care unele persoane, având dubii sau sesizând posibilitatea de a face scandal cu privire la modul în care s-a desfășurat spitalizarea și eventual de a solicita despăgubiri, să facă astfel de lucruri. Practic, în solicitarea respectivă scrie că el cunoaște cauzele care au dus la deces și practic își exprimă dorința ca pacientul să nu fie expertizat medico-legal și renunță la orice pretenție împotriva spitalului."

În mandatul său (ianuarie 2017 - martie 2018), Florian Bodog a schimbat și el conducerea spitalului Sf. Pantelimon.

Florian Bodog: "Spitalul era în picaj (n.r.: în mandatul lui Florian Bodog), adică nu aveau nimic cu ce să lucreze, aveau datorii foarte mari, managementul era, frumos spus, discutabil. Și chiar dacă la conducerea acelui spital era o persoană pusă de PSD, eu am considerat că trebuie înlocuită și am adus managerul de la Spitalul Universitar, pe doctorul Davițoiu.

Lucrurile s-au schimbat foarte mult, n-a mai fost niciun scandal, cel puțin în timpul mandatului meu și cât timp doctorul Davițoiu a fost acolo. Nu cunosc care au fost motivele pentru care s-a schimbat managerul sau poate că doctorul Davițoiu a vrut să se întoarcă la Spitalul Municipal."

Cazul deceselor de la spitalul Sf. Pantelimon a intrigat întreaga societate, mai ales după apariția stenogramelor în care cele două doctorițe sunt surprinse discutând aspecte greu de imaginat.

Florian Bodog: "De când am aflat de acest lucru, nu prea reușesc să dorm, mă gândesc tot timpul la ce oare s-a întâmplat acolo și îmi doresc să se facă lumină, să aflu și eu și să afle și fiecare român ce s-a întâmplat cu adevărat și să vedem dacă într-adevăr a fost o culpă, dacă într-adevăr a existat o intenție criminală din partea acestor medici sau pur și simplu e vorba doar de un număr mare de decese în același timp. Cred că sunt foarte multe semne de întrebare care trebuie lămurite și eu am încredere că justiția le va lămuri.

Nu am nicio explicație (n.r.: referitor la faptele comise de doctorii respectivi) și să știți că statistica nu minte. Adică se pot face analize lunare, analize comparative cu anii anteriori, adică lucrurile sunt plus, minus, ar trebui să se întâmple cam în aceeași direcție. Nu pot să dau nicio explicație, îmi este foarte greu să cred că un medic care a depus jurământul lui Hipocrat poate să facă aceste lucruri."

Ce se întâmplă după ce ministrul Sănătății trimite corpul de control

Între timp, șeful corpului de control din Ministerul Sănătății a demisionat, iar vestea a tulburat și mai mult apele.

Florian Bodog: "Ministrul Sănătății trimite corpul de control într-o speță, după care primește un raport pe care îl aprobă sau nu, în funcție și de feelingul pe care îl are citind raportul, în funcție și de ceea ce s-a întâmplat acolo, în funcție și de alte informații pe care le poate primi de pe alte surse oficiale.

Există inclusiv informații din partea avertizorilor de integritate, care ajung la ministru fără să se ajungă la corpul de control și acestea trebuie luate în considerare. Sau sunt informări care ajung prin Serviciul Român de Informații la ministru. Responsabilitatea ministrului este să aprobe sau nu raportul corpului de control și să aprobe sau nu măsurile propuse de corpul de control. După această asumare vin măsurile pe care le-a spus ministrul.

Cei asupra cărora corpul de control dispune măsuri trebuie să le execute, având semnătura ministrului. Dacă sunt și alte informații, ministrul are încă un instrument, să trimită raportul Parchetului. Și din câte am înțeles, Ministerul a lucrat cu Parchetul în toată această perioadă, pentru a proba. Nu știu dacă e adevărat, ci știu doar din informațiile publice. Este greu de spus (n.r.: dacă ministrul Rafila a făcut tot ce se putea), nu am avut acces la toate datele la care a avut acces domnia sa, nici nu pot să spun dacă a făcut tot ceea ce se putea face.

Toți cei care aruncă cu pietre să se uite prima dată în oglindă. Vorbim despre USR, care știm ce a făcut, vorbim despre câțiva reprezentanți ai PNL, care doresc să se urce cu picioarele pe această tragedie. Și le spun tuturor celor care cer demisia că orice demisie nu învie niciunul dintre oameni. Cred că este important să se facă dreptate, acesta e lucrul primordial.

La momentul la care eram eu ministru, nu știu să fi existat tensiuni, și nici ulterior. După ce am numit managerul acolo, am avut discuții repetate cu domnul profesor Davițoiu, nu am numit pur și simplu un manager și l-am lăsat fără să mai verific ce se întâmplă. Nu știu să fi existat astfel de tensiuni.

Există într-adevăr spitale în care cei de la UPU fac presiuni pe secții, nu numai pe secția de terapie intensivă, ci pe toate secțiile, să preia pacienți, pentru că, în conformitate cu prevederile legale, dacă nu sunt locuri pe secție, UPU trebuie să țină acești pacienți sub supravegere atât timp cât e nevoie. Într-adevăr, există astfel de discuții, dar asta nu poate să scuze, nu există scuză să se procedeze în felul în care se bănuiește că s-a procedat.

Chestiunea cu linșajul mediatic este relativă. E într-adevăr o exacerbare mare a acestui caz, nu cred că ceea ce se relatează în presă impietează asupra activității celorlalți colegi. Eu am încredere în toți colegii mei din toate spitalele din România și am încredere și în colegii din Spitalul Pantelimon. Eu am fost acolo de câteva ori și cu vizite neanunțate și am văzut că oamenii își fac datoria și lucrează.

Chiar dacă spitalul are o adresabilitate mai specială, chiar dacă este un spital care nu a fost în întregime renovat, oamenii de acolo își fac datoria. Și cred că cei care se simt oarecum atacați de acele relatări din presă au și ei, la rândul lor, lucruri pe care să și le reproșeze. Nu astfel de lucruri, dar putem să ne uităm fiecare dintre noi în oglindă și să ne spunem ce avem de reproșat în relația pe care o avem cu pacienții."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE