Ministerul chinez de Externe a îndemnat miercuri Statele Unite să nu mai exercite presiuni maxime dacă doresc cu adevărat să rezolve problemele prin dialog, după ce Casa Albă a declarat că „mingea este în terenul Chinei” în ceea ce privește negocierile comerciale, scrie Reuters.
Creșterea economică a Chinei din primul trimestru a depășit așteptările, susținută de un consum solid și de producția industrială, dar analiştii se tem că ritmul s-ar putea schimba brusc, deoarece tarifele SUA reprezintă cel mai mare risc pentru puterea asiatică din ultimele decenii.
Creșterea PIB-ului în primul trimestru al Chinei depășește așteptările
Președintele Donald Trump a majorat tarifele la mărfurile chinezești la niveluri amețitoare, determinând Beijingul să impună taxe de represalii asupra importurilor din SUA, care au crescut mizele pentru cele mai mari două economii ale lumii și au zguduit piețele financiare.
Datele de miercuri au arătat că produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 5,4% în trimestrul ianuarie-martie față de un an anterior, neschimbat față de trimestrul al patrulea, dar a depășit așteptările analiștilor într-un sondaj Reuters pentru o creștere de 5,1%.
Cu toate acestea, se așteaptă ca impulsul de creștere să se răcească brusc în următoarele câteva trimestre, deoarece șocul tarifar al Washingtonului lovește motorul esențial al exporturilor, exercitând presiuni asupra liderilor chinezi pentru a implementa mai multe măsuri de sprijin pentru a menține a doua cea mai mare economie a lumii pe un echilibru.
„Economia Chinei se confruntă simultan cu două obstacole materiale: căderea proprietății în desfășurare pe plan intern și războiul comercial fără precedent dintre SUA și China pe plan extern”, au spus economiștii Nomura într-o notă.
În timp ce stimulentele guvernamentale au stimulat consumul și au susținut investițiile, Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit, a spus că este nevoie de „un răspuns politic puternic și în timp util”, având în vedere presiunea suplimentară care decurge din tarifele SUA.
Exporturile au rămas un singur punct luminos în economia Chinei, cu un excedent comercial de un trilion de dolari anul trecut contribuind la susținerea creșterii, chiar dacă o scădere prelungită a sectorului imobiliar și cererea internă lentă continuă să submineze o redresare solidă.
Acest lucru complică provocarea politică pentru Beijing, deoarece concentrarea neobosită a lui Trump asupra vastului motor comercial al Chinei amenință să sufoce un motor cheie de creștere.