Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările în care TikTok a fost interzis, suspendat sau sancționat

Din 19 ianuarie 2025, conform unei legi americane din aprilie 2024, TikTok nu mai are voie să fie prezent în SUA. Actul legislativ a fost adoptată în aprilie 2024, atât cu sprijinul democraților, cât și al republicanilor, și a fost semnată de președintele Joe Biden, ca răspuns la preocupările de securitate națională privitoare la potențiala influență a guvernului chinez, care ar colecta astfel date despre utilizatori.

Donald Trump, ales pe 5 noiembrie 2024 ca președinte al SUA, a promis că va încerca să ajute cumva ca această aplicație să poată fi folosită în continuare de americani. Având în vedere că legea spune că TikTok trebuie să-și găsească un cumpărător american, Trump a propus ca 50% să fie deținut de un american.

Unele companii de tehnologie, inclusiv Airbnb, Yahoo sau LinkedIn, au părăsit și China sau și-au redus operațiunile din cauza legii stricte de confidențialitate a Beijingului, care specifică modul în care companiile pot colecta și stoca date.

Însă nu doar SUA ar urma să sancțioenze TikTok - dacă aplicația chiar va fi interzisă, după termenul de grație de 90 de zile. Mai multe state sunt îngrijorate în ceea ce privește legătura platformei cu guvernul comunist al Chinei. Încă din 2023, unele țări au luat măsuri.

Țările în care TikTok a fost interzis sau restricționat

  • Albania

În Albania, la sfârșitul anului 2024, s-a emis o interdicție de un an asupra TikTok. Decizia nu se bazează pe probleme de securitate sau pe legăturile companiei cu autoritățile chineze, ci mai mult pe probleme legate de violență domestică și de altă natură, conform Euronews.com.

În decembrie, prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că rețeaua de socializare va fi blocată din cauza a unor incidente din ce în ce mai multe privind violența și agresiunea în rândul tinerilor.

„Va fi complet închis pentru toți. Nu va exista TikTok în Republica Albania”, a spus Edi Rama, într-o ședință.

Mișcarea a înfuriat utilizatorii din Albania ai aplicației.

  • Australia

Pe 4 aprilie 2023, Australia a interzis TikTok pe toate dispozitivele aflate în proprietatea guvernului federal, din motive de securitate. O notificare emisă de Departamentul Procurorului General spunea că TikTok prezintă riscuri de securitate și confidențialitate din cauza „colectării extinse de date despre utilizatori și expunerii la instrucțiuni extrajudiciare în fața unui guvern străin, ceea ce intră în conflict cu legea australiană”.

  • Estonia

La sfârșitul lunii martie 2023, ministrul IT-ului și comerțului exterior al Estoniei, Kristjan Järvan, a declarat că TikTok va fi interzis de pe smartphone-urile date de stat oficialilor și funcționarilor publici. Cu toate acestea, ministrul a spus: „Dacă un funcționar public își folosește telefonul privat în timpul serviciului, nu ne vom preocupa de asta”.

  • Marea Britanie

Pe 16 martie 2023, secretarul de stat al Cabinetului din Regatul Unit, Oliver Dowden, a anunțat, în Camera Comunelor, interzicerea imediată a aplicației pe dispozitivele oficiale guvernamentale.

"Aceasta este o mișcare de precauție. Știm că există deja o utilizare limitată a TikTok în întreaga guvernare, dar asta reprezintă și o bună igienă cibernetică", a spus ministrul Oliver Dowden.

Interdicția se bazează pe un raport al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, care a constatat că „ar putea exista un risc legat de modul în care datele guvernamentale sensibile sunt accesate și utilizate de anumite platforme”.

Deși Marea Britanie a fost una dintre primele țări care au interzis utilizarea altor tehnologii sau echipamente din China, precum Huawei, criticii au semnalat întârzierea interzicerii TikTok.

  • Franţa

Pe 24 martie 2023, guvernul francez a interzis instalarea și utilizarea aplicațiilor „recreative” precum TikTok, Netflix și Instagram pe telefoanele de serviciu ale 2,5 milioane de funcționari publici. Interdicția, care a apărut drept „obligatorie”, a intrat imediat în vigoare, dar nu se aplică și telefoanelor personale care sunt angajați la stat.

Franța este prima țară care își intensifică eforturile de a interzice și alte aplicații „recreative”, precum Netflix, pe dispozitivele guvernamentale.

„Aplicațiile recreaționale nu prezintă niveluri suficiente de siguranță cibernetică și de protecție a datelor pentru a fi implementate pe echipamentele din administrație. Prin urmare, aceste aplicații pot constitui un risc pentru protecția datelor acestor administrații și a funcționarilor lor publici", a precizat guvernul francez, la acel moment.

Ministrul francez al Serviciilor Publice, Stanislas Guerini, a postat pe Twitter că măsura are scopul de a „asigura securitatea cibernetică” a administrațiilor și a funcționarilor publici din țară. În mai 2024, guvernul francez a implementat o interdicție temporară a TikTok în Noua Caledonie, un teritoriu francez din Pacific, în încercarea de a înăbuși revoltele violente de acolo.

  • Olanda

În martie 2023, Ministerul de Interne olandez a „descurajat” utilizarea tuturor aplicațiilor din „țări cu un program cibernetic agresiv care vizează Țările de Jos sau interesele olandeze”, pe telefoanele date de guvern către angajați.

Nu a spus numele de TikTok, dar sfatul său a venit după o evaluare a Agenției Naționale de Informații (AIVD), care a avertizat că aplicațiile din țări precum China, Rusia, Coreea de Nord și Iran prezintă „un risc crescut de spionaj”.

„Guvernul trebuie să-și poată face munca în siguranță, inclusiv prin intermediul dispozitivelor sale mobile”, a declarat Alexandra van Huffelen, ministrul olandez pentru digitalizare, pe 21 martie 2023.

În cele din urmă, guvernul dorește ca toate telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici să fie configurate astfel încât să poată fi instalate și utilizate doar aplicațiile, „software-ul sau funcțiile care au fost autorizate anterior”.

  • Norvegia

Pe 23 martie 2023, parlamentul norvegian a interzis Tiktok de pe dispozitivele de serviciu, după ce Ministerul Justiției a avertizat că aplicația nu ar trebui să fie instalată pe telefoanele date angajaților guvernamentali.

Ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, a declarat că „în evaluările de risc, Serviciile de Informații norvegiene evidențiază Rusia și China drept principalii factori de risc pentru interesele de securitate ale Norvegiei. Ei evidențiază, de asemenea, rețelele de socializare ca un spațiu favorizat de actori potențial periculoși și de alții care doresc să ne influențeze cu dezinformare și știri false”.

Funcționarilor publici li s-a spus că pot folosi în continuare TikTok, dacă este necesar, din motive profesionale, dar numai pe dispozitive care nu sunt conectate la rețeaua guvernamentală, a precizat Ministerul.

Capitala Oslo și al doilea oraș ca mărime, Bergen, au îndemnat, de asemenea, angajații municipalității să elimine TikTok de pe telefoanele lor de serviciu.

  • Belgia

Pe 10 martie 2023, Belgia a anunțat că interzice TikTok de pe dispozitivele deținute sau plătite de guvernul federal belgian, timp de cel puțin șase luni, invocând îngrijorările legate de securitate cibernetică, confidențialitate și dezinformare.

Prim-ministrul Alexander de Croo a declarat că interdicția se bazează pe avertismentele Serviciului de Securitate de Stat și ale Centrului de Securitate Cibernetică, care spuneau că aplicația ar putea colecta date despre utilizatori și poate modifica algoritmii pentru a manipula fluxul de știri și conținutul.

Reprezentanții TikTok au dat o replică și au spus, la acea vreme, că sunt „dezamăgiți de această suspendare, care se bazează pe informații de bază greșite despre compania noastră”. Ei spun că erau „disponibili să se întâlnească cu oficialii pentru a răspunde oricăror preocupări și pentru a clarifica situația acestor pe concepții greșite”.

  • Danemarca

Pe 6 martie 2023, Ministerul Apărării din Danemarca a anunțat că va „interzice utilizarea aplicației pe unitățile oficiale”, ca măsură de securitate cibernetică. Într-un comunicat, Ministerul a declarat că Centrul pentru Securitate Cibernetică al țării scandinave - care face parte din serviciul de informații extern al Danemarcei - a evaluat că „există un risc de spionaj”.

Ministerul a spus că „au existat probleme importante de securitate în cadrul Ministerului Apărării, combinate cu o nevoie foarte limitată de utilizare a aplicației, legată de muncă” și că angajații „au obligația să dezinstaleze TikTok de pe telefoanele de serviciu și alte dispozitive oficiale cât mai curând posibil”.

  • România

În România, parlamentarii nu vor mai putea accesa TikTok de pe rețeaua de internet a Camerei Deputaților. Decizia a fost luată în februarie 2024, după mai multe atacuri cibernetice. În urma unuia dintre ele, hackerii au obținut niște documente private ale aleșilor, inclusiv cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu.

  • Canada

Pe 6 noiembrie 2024, guvernul federal canadian a ordonat ca TikTok să-și oprească operațiunile în țară, tot din cauza preocupărilor legate de interferența străină. Ministrul inovației, François-Philippe Champagne, a declarat că decizia de a închide două birouri TikTok din Toronto și Vancouver a venit la sfatul experților în securitate și în informații.

Canadienii pot accesa în continuare TikTok, dar Champagne le-a amintit oamenilor că datele utilizatorilor ar putea fi colectate de guvernul chinez. În februarie, guvernul a interzis TikTok de pe toate dispozitivele emise de guvern, pentru motivul că aplicația prezintă un risc „inacceptabil” de confidențialitate și securitate.

  • Noua Zeelandă

Neozeelandezii au anunțat că TikTok este interzis de pe telefoanele parlamentarilor la sfârșitul lunii martie 2023. Spre deosebire de alte țări precum Marea Britanie, interdicția nu afectează toți lucrătorii guvernamentali și se aplică doar pentru aproximativ 500 de persoane din complexul parlamentar.

Directorul executiv al Serviciului Parlamentar, Rafael Gonzalez-Montero, a spus că oficialii ar putea face cereri speciale dacă au nevoie de TikTok pentru a-și îndeplini sarcinile. Ministrul Afacerilor Interne din Noua Zeelandă, Brooke van Velden, a subliniat că țara nu intenționează să interzică platforma peste tot.

  • India

În 2020, India a impus o interdicție a TikTok și a altor zeci de alte aplicații chineze, inclusiv aplicația de mesagerie WeChat, din cauza problemelor de confidențialitate și securitate. Interdicția a venit la scurt timp după ce o ciocnire între trupele indiene și chineze la graniță a ucis 20 de soldați indieni și a rănit câteva zeci. Interdicția a fost definitivă în ianuarie 2021.

  • Taiwan

În decembrie 2022, Taiwan a impus o interdicție în sectorul public asupra TikTok, după ce FBI a avertizat că rețeaua prezintă un risc pentru securitatea națională. Dispozitivele guvernamentale, inclusiv telefoanele mobile, tabletele și computerele nu au voie să utilizeze software fabricat din China, inclusiv aplicații precum TikTok, sau echivalentul său chinez, Douyin, dar și sau Xiaohongshu, o aplicație de conținut referitoare la stilul de viață chinezesc. Xiaohongshu, cunoscut și sub numele de RedNote, a înregistrat un aflux major de utilizatori pe măsură ce utilizatorii TikTok au migrat.

  • Pakistan

Autoritățile pakistaneze au interzis temporar TikTok, de cel puțin patru ori, din octombrie 2020, invocând îngrijorarea că aplicația promovează conținut imoral.

  • Afganistan

Conducerea talibană din Afganistan a interzis TikTok și jocul PUBG, în 2022, pe motivul că trebuie să-i protejeze pe tineri de „a fi induși în eroare”.

  • Statele Unite ale Americii

Pe 13 martie 2023, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat, cu majoritate covârșitoare, un proiect de lege care impune ca Byte Dance, compania-mamă a TikTok, cu sediul în Beijing, să vândă partea americană a rețelei către un american. În caz contrar, aplicația nu mai poate fi folosită din 19 ianuarie 2025, adică ultima zi din mandatul lui Joe Biden ca președinte al SUA. Demersul a fost aprobat pe 24 aprilie.

„Congresul acționează pentru a împiedica adversarii străini să efectueze spionaj, supraveghere, operațiuni de calomnie, să rănească americanii vulnerabili, militarii și femeile noastre și personalul guvernului american”, a declarat președintele Comitetului pentru Comerț al Senatului, Maria Cantwell.

Legea a ajuns în cele din urmă în fața judecătorilor Curții Supreme a SUA, care au susținut, în unanimitate, interdicția, pe 17 ianuarie 2025, din motive de securitate națională.

Mai mult de jumătate din cele 50 de state americane au interzis deja TikTok de pe dispozitivele guvernamentale. Guvernul SUA a dat răgaz până la sfârșitul lunii martie pentru a șterge aplicația de pe dispozitivele și sistemele federale.

Atât FBI, cât și Comisia Federală de Comunicații au avertizat că ByteDance ar putea partaja datele utilizatorilor TikTok cu guvernul comunist al Chinei. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la conținutul TikTok și că el dăunează sănătății mintale a adolescenților. Aproximativ două treimi dintre adolescenții din SUA folosesc TikTok, potrivit Centrului de Cercetare Pew, iar aplicația are 170 de milioane de utilizatori în toată țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE