Moartea unui tânăr sub influenta drogurilor, transmisă live pe TikTok, readuce în discuție problema stupefiantelor în România. Rareș Ion avea 20 de ani și a murit de supradoză, spun polițiștii, după ce a luat un cocktail de șase substanțe. Cel bănuit că i-a furnizat stupefiantele a fost arestat. Ambii sunt amici cu Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi adolescenți în stațiunea 2 Mai.
Rareș Ion, în filmarea transmisă pe Tiktok: „Fiindcă dormeam și le era frică că mor. Au venit ăștia de la Ambulanță, mi-au luat tensiunea și când au zis că pot să plec, a zis mama: «hai la spital că sun Poliția!”
În filmarea transmisă live pe TikTok este Rareș Ion, tânărul în vârstă de 20 de ani care a murit din cauza drogurilor, potrivit Poliției. El s-a înregistrat în Ambulanță, la plecarea de la Unitatea de Urgențe a Spitalului Floreasca. Băiatului i s-a făcut rău după ce consumase droguri în garajul unui amic, cunoscut virtual ca „Maru”.
În loc să cheme Ambulanța, „Maru” s-a folosit de moment pentru a produce conținut premium pentru abonații de pe TiKtoK, adică doar cei care plăteau. În filmarea live, se vedea că tânărul era întins pe jos, în stare de leșin.
300 de persoane asistau virtual la scena, transmisă pe TikTok. Abonații lui Maru îi cereau acestuia să sune la 112.
„Maru”, într-un clip pe Tiktok: „De ce nu îl ajuți? Se simte și el bine. Nu mai fiti haiteri. Share masiv la toata lumea”
În final, Rareș a fost dus la Spitalul Floreasca unde a plecat după șase ore conștient și cu tensiune bună. A murit însă câteva ore mai târziu, după ce consumase metadonă, spun surse pentru Euronews.
Pe lângă această substanță, în corpul băiatului, medicii legiști au găsit șase substanțe din categoria benzodiazepinelor, tramadol, cabinoizi, derivate din heroină și drogul zombie.
Dr. Radu Țincu, medic primar specialist în toxicologie la Spitalul Floreasca: „Eu cred că discutăm de un consum de câțiva ani de zile care a dus la această dependență multiplă. După cum vedeți, în acest cocktail sunt substanțe care acționează pe foarte multe căi ale sistemului nervos central, ceea ce arată faptul că dependentul respectiv încerca să folosească toate posibilitățile de transmitere de la nivel creierului pentru a obține trăirile respective.”
Cel bănuit că îl alimenta cu stupefiante pe Rareș Ion a fost arestat de polițiști. Este considerat recividvist de polițiști, pentru că are o condamnare de patru ani și de trei ani de închisoare cu executare, în primă instanță tot pentru trafic de droguri.
Tudor Duma, zis Maru, este același dealer care îi procura droguri și lui Vlad Pascu. După moartea prietenului său căruia i-a dat droguri în garaj, Maru se scuza pe tiktok
Tudor Duma: „Copilul a venit la mine supradozat. L-am dat afară din garaj. A început să facă urât pe acolo. Când am văzut, l-am băgat în garaj și i s-a făcut rău.”
Moartea lui Rareș Ion aduce în discuție și responsabilitatea platformelor sociale în ce privește conținutul filmărilor distribuite. Rareș Ion s-a înregistrat în timp ce era drogat și a împărtășit experiența cu prietenii:
Rareș Ion: „Mă simt un pic prea confuz. Parcă nu mai bate, nu mai are stare”
Apropiații spun că Rareș Ion urma un tratament și terapie pentru a scăpa de droguri. Specialiștii spun că pe lângă dezintoxicare, un dependent are nevoie și de tratament pe termen lung într-un centru de postcură.
Dr. Radu Țincu, medic primar specialist în toxicologie la Spitalul Floreasca: „În primul rând, faptul că s-a ajuns la o poliadicție arată că timp de câțiva ani de zile nu s-a intervenit. Și trebuia internat într-un centru de dezintoxicare pentru o perioadă de trei-patru săptămâni ca să înceapă tratamentul de substituție și ulterior să fie inclus într-un program de reabilitare unde să urmeze ședințe de psihoterapie, terapii comportamentale, terapii de grup.”
Primul centru gratuit pentru recuperarea minorilor cu dependențe s-a deschis abia în anul 2023, în cadrul Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina. Ultimul raport oficial arată că a scăzut numărul românilor care consumă frecvent droguri, și a crescut consumul experimental de stupefiante, în anul 2024 față de momentul anului 2019 când a avut loc ultimul sondaj în rândul populației generale.