Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'', desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.
Uniunea Europeană ''are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa'' și ''de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale'', a afirmat comisarul european.
Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ''înainte de vară'' împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Documentul va oferi un ''cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre'', a explicat Marta Kos.
Reamintind schimbările geopolitice abrupte prin care trece lumea, ea a considerat importantă accelerarea integrării țărilor din Balcani în UE, recunoscând însă că în rândul acestora există un sentiment de frustrare din cauza ritmului lent al procesului de aderare.
Cât despre Ucraina, aflată de asemenea în proces de negociere a aderării la UE, înalta responsabilă europeană a apreciat că această aderare va reprezenta și o formă de garanție de securitate. ''Garanțiile de securitate pentru o țară nu pot fi exclusiv militare. Extinderea este brațul politic al garanțiilor de securitate. Acestea vor trebui de asemenea să se bazeze pe forța economică și pe securitatea aprovizionării cu energie'', a spus Marta Kos.