Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Albania interzice TikTok timp de un an după ce un copil a fost ucis de un coleg de școală. De când se aplică măsura

Autoritățile din Albania au anunțat sâmbătă că Titktok, populara aplicație de videoclipuri scurte, va fi interzisă timp de un an, în contextul în care un adolescent a fost ucis de un coleg de școală. Comiterea crimei a stârnit temeri cu privire la influența pe care rețelele de socializare o au asupra copiilor, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Interdicția face parte dintr-un plan mai amplu prin care Albania vrea să facă școlile mai sigure. Măsura va intra în vigoare de la începutul anului viitor, a anunțat premierul albanez Edi Rama după o întâlnire cu grupuri de părinţi şi profesori din întreaga ţară.

„Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista niciun TikTok în Albania”, a precizat premierul albanez.

Tiktok, platforma aflată în proprietatea grupului chinez ByteDance, nu a răspuns imediat solicitării de a face public un punct de vedere, notează sursa citată.

Țările europene care restricționează accesul la Tiktok

Mai multe state europene, printre care Franţa, Germania şi Belgia, au impus restricţii în ceea ce privește folosirea reţelelor sociale de către copii.

De asemenea, Australia a aprobat în noiembrie o interdicţie completă a utilizării reţelelor de socializare pentru copiii mai mici de 16 ani. Este una dintre cele mai stricte reglementări din lume ce vizează marile companii din domeniul tehnologiei.

Premierul Albaniei susține că violența din școli e alimentată de rețelele de socializare

Mai mult, Edi Rama a acuzat reţelele de socializare, în special TikTok, de alimentarea violenţei în rândul tinerilor în şcoală şi în afara ei.

Decizia Guvernului albanez său vine după ce un elev în vârstă de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de către un coleg de şcoală. Presa din Albania a relatat că incidentul a avut loc în urma unor discuţii între cei doi băieţi pe reţelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au apărut videoclipuri cu minori care susţineau crima.

"Problema astăzi nu sunt copiii noştri, problema astăzi suntem noi, problema astăzi este societatea noastră, problema astăzi este TikTok şi toţi ceilalţi care ne iau copiii ostatici", a declarat Rama, conform sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE