Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TikTok se închide duminică, în SUA, dacă chinezii nu-l vând

  • Curtea Supremă a SUA confirmă interdicția TikTok, invocând riscuri de securitate națională
  • ByteDance Ltd. are 48 de ore să vândă operațiunile sau aplicația va fi eliminată din magazinele virtuale
  • Congresul și președintele Biden, care își încheie mandatul duminică, au susținut că TikTok expune datele americanilor guvernului chinez
  • Apărarea privind libertatea de exprimare pentru 170 de milioane de utilizatori americani a fost respinsă ca nefondată.

Închiderea TikTok, susținută în unanimitate de judecătorii Curții Supreme

Curtea Supremă a respins argumentele pro păstrării rețelei de socializare TikTok, în spatele căreia s-ar afla guvernul chinez. Apărarea a marșat pe ideea de liberă exprimare pentru 170 de milioane de utilizatori americani, însă, așa cum era de așteptat, fără succes.

Magistrații au decis că nu se poate pune în acest mod problema: hotărârea nu încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, iar TikTok chiar reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale în condițiile în care statul chinez poate avea acces la datele a zeci de milioane de cetățeni americani.

Decizia celei mai înalte instanțe din SUA a fost luată în unanimitate, adică de către toți cei nouă judecători.

Compania proprietară, ByteDance Ltd, are mai puțin de 48 de ore să vândă operațiunile. În caz contrar, din 19 ianuarie, aplicația nu va mai figura în magazinele virtuale din Statele Unite.

Cum s-a decis închiderea TikTok

"Congresul a stabilit că cesionarea (n.r.: vânzarea) este necesară pentru a răspunde preocupărilor sale bine susținute de securitate națională cu privire la practicile de colectare a datelor TikTok și relația cu un adversar străin. Din motivele de mai sus menționate, concluzionăm că prevederile contestate nu încalcă drepturile din Primul Amendament”, a precizat Curtea Supremă, menționând totodată că această lege „nu încalcă Primul Amendament” - mai precis, libertatea de exprimare - argument des invocat în apărarea cauzei.

„Fără dubiu, decizia Congresului este radicală”, a notat unul dintre judecători, care a admis că a fost convins de argumentul potrivit căruia China ar putea avea acces la datele a zeci de milioane de americani.

Actul legislativ a fost adoptată în aprilie 2024, atât cu sprijinul democraților, cât și al republicanilor, și a fost semnată de președintele Joe Biden, ca răspuns la preocupările de securitate națională privitoare la potențiala influență a guvernului chinez.

Cum va fi îndepărtată TikTok de pe telefoanele americanilor

Ca prim pas, guvernul american va obliga magazinele de aplicații mobile să elimine rețeaua socială de pe platformele lor, potrivit Washington Post.

Astfel, TikTok nu va mai fi disponibil pentru descărcare.

Utilizatorii care au deja aplicația o vor putea păstra, dar nu o vor mai putea actualiza, ceea ce o va face, în cele din urmă, imposibil de utilizat.

Decizia judecătorilor a fost o lovitură puternică pentru TikTok și interzice, practic, funcționarea acestei rețele înainte de învestirea de pe 19 ianuarie a președintelui ales Donald Trump, care a promis că va „salva” aplicația. Cu toate acestea, în primul său mandat, Trump a criticat aplicația i chiar a încercat de pe atunci să o interzică.

Conștient de popularitatea TikTok, Trump s-a repoziționat diametral opus față argumentanția republicanilor din Senat. Care, printre altele, îi acuză pe chinezi că „nu s-au deranjat” să găsească un cumpărător.

Ce poate face Donald Trump după ce depune jurământul ca președinte

TikTok speră acum că președintele ales Donald Trump poate interveni și să-i vină în ajutor. Trump ceruse Curții Supreme să amâne punerea în aplicare a legii de interdicție pentru a-și oferi posibilitatea de a acționa odată ce se întoarce la Casa Albă.

Nu este clar, în acest moment, ce opțiuni are Donald Trump odată ce va depune jurământul ca președinte, luni, 19 ianuarie. Dar Trump ar putea interveni totuși. În primul rând, el i-ar putea cere procurorului general, pe care chiar el îl numește, să nu aplice legea dacă a constatat că TikTok a luat măsurile adecvate pentru a se distanța de compania-mamă din China, ByteDance. Unul dintre acești pași este „Proiectul Texas”, un efort de a bloca datele americanilor din China.

Totodată, Trump ar putea interveni să încerce să ajute chiar el la negocierea unui acord pentru vânzarea TikTok către o companie americană sau mai mulți investitori.

Procurorul general Elizabeth Prelogar, care a apărat legea la Curtea Supremă pentru administrația democrată Biden, a declarat judecătorilor, săptămâna trecută, că nu este sigură dacă perspectiva unei vânzări, odată ce legea ar intra în vigoare, ar putea declanșa un răgaz de 90 de zile pentru TikTok. Legea permitea acest răgaz în cazul restricțiilor privind aplicația, dacă ar exista progrese către o vânzare înainte de intrarea ei în vigoare.

Apărătorii TikTok și ByteDance LTd, compania-mamă, s-au plâns că le este dificil să încheie o înțelegere, precizând că legea chineză restricționează vânzarea algoritmului care a dus la popularitatea platfromei.

În plus, compania care deține TikTok a mai susținut anterior, dar fără succes, că cesionarea de către ByteDance „nu este posibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal”, în special până la termenul limită de 19 ianuarie.

TikTok și tensiunile politice

Disputa privind legăturile TikTok cu China a ajuns să ilustreze, astăzi, competiția geopolitică dintre Washington și Beijing.

Mai mulți oficiali americani, inclusiv lideri ai Departamentului de Justiție, au spus că TikTok reprezintă o amenințare la securitate națională „de profunzime și amploare imense”, datorită relației sale cu Partidul Comunist Chinez, conform publicației Nationalreview.

SUA au spus că sunt îngrijorate de faptul că TikTok colectează date despre utilizatori, inclusiv informații sensibile despre obiceiurile de consum, care ar putea cădea în mâinile guvernului chinez, prin constrângere.

Oficialii au avertizat, de asemenea, că algoritmul care alimentează ceea ce văd utilizatorii în aplicație este vulnerabil la manipularea de către autoritățile chineze, care îl pot folosi pentru a modela conținutul de pe platformă după propriul plac.

TikTok a subliniat permanent că SUA nu au dovezi în sprijinul afirmațiilor și a negat că ar fi un instrument al Beijingului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE