Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TikTok a eșuat să implementeze măsurile în vigoare în cazul promovării lui Călin Georgescu

După CNA, Asociația pentru Tehnologie și Internet, alături de alte 15 organizații, au scris Comisiei Europene, în legătură cu subiectul promovării lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, în special pe TikTok, cea mai populară dintre aceste rețele.

Totul vine în contextul în care candidatul independent la alegerile prezidențiale a folosit această rețea de socializare pentru a promova idealuri legionare, extremiste și pro-ruse, după cum reiese chiar din acestea.

  • Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu un scor de 22,9%, iar Elena Lasconi e pe locul secund, cu 19,18%.

TikTok a eșuat să implementeze măsurile în vigoare în cazul promovării lui Călin Georgescu

Numai că, deși avea cunoștință despre anumite mișcări, așa cum a și precizat, TikTok nu a implementat aproape niciuna dintre măsurile specifice de la în capitolul 3.2.1. al Orientărilor Comisiei Europene, deși aceste linii directoare au fost publicate pentru ca platformele să joace un rol mai activ în a preveni utilizarea frauduloasă și de influențare a proceselor electorale democratice. Lipsa de transparență, contact public și responsabilitate a TikTok față de rolul său major în ecosistemul informațional digital din România este de neacceptat în contextul electoral prezentat mai sus și în contextul DSA (serviciile digitale)", conform APTI.

TikTok, deși susține că nu acceptă reclamele politice, a făcut tocmai pe dos, dacă avem în vedere că majoritatea candidaților la prezindențiale s-au promovat masiv în acest mod.

În plus, oficialii TikTok au declarat, pentru Paginademedia.ro, că „au sesizat mişcări încă din luna septembrie, dar nu au detaliat şi nu au menţionat vreun candidat.”

"În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru Preşedinţie. Şi alţi candidaţi au avut o prezenţă pe TikTok, aşa că e inexact să spunem că Georgescu a fost singurul care a avut abilitatea să-şi atingă publicul prin platforma noastră", se menționează în răspunsul TikTok către sursa citată.

În aceste condiții, breșa de securitate este uriașă, iar întrebările care apar sunt îndreptățite.

Modul în care s-au desfășurat alegerile este și un studiu de caz, după cum spun unii politicieni. De menționat că unii politicieni cu funcții înalte, ei au spus că nu au primit informări de la serviciile secrete din România, inclusiv Administrația Prezidențială. Iar SRI nu a clarificat, până în momentul de față, cum a decurs campania lui Călin Georgescu.

  • În perioada pandemiei de COVID-19, Călin Georgescu era extrem de activ, în special în zona de fake science, care contesta virusul în sine și existența pandemiei, deși o mulțime de persoane mureau.

Rezultate parțiale BEC în România (după centralizarea a 100% din procesele-verbale):

  • Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
  • Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
  • Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE