Mii de artiști, inclusiv muzicieni de la ABBA, The Cure și Radiohead, au semnat o scrisoare de protest împotriva utilizării operelor creativilor pentru antrenarea instrumentelor de inteligență artificială.
Instrumente AI, antrenate pe baza unor cantități uriașe de lucrări create de oameni
Muzicieni, actori și autori au semnat scrisoarea de avertizare împotriva exploatării operelor lor artistice, aceasta fiind cea mai recentă revoltă în legătură cu instrumentele de inteligență artificială care pot produce imagini, muzică și scrieri sintetice după ce au fost antrenate pe baza unor cantități uriașe de lucrări create de oameni.
„Utilizarea fără licență a operelor de creație pentru formarea inteligenței artificiale generative reprezintă o amenințare majoră și nedreaptă la adresa mijloacelor de subzistență ale persoanelor care se află în spatele acestor opere și nu trebuie permisă”, se arată în declarație.
Mai mulți scriitori celebri au semnat scrisoarea
Printre cei 13 500 de semnatari se numără Björn Ulvaeus de la ABBA, Robert Smith de la The Cure, Thom Yorke și colegii săi din trupa Radiohead și compozitorii John Rutter și Max Richter.
Alte personalități din industrie care au semnat declarația sunt scriitori precum Kazuo Ishiguro, laureat al Premiului Nobel, Emma Donoghue, Ian Rankin, James Patterson, Ted Chiang și Joanne Harris, precum și actorii Julianne Moore, Kevin Bacon, Rosario Dawson și Kate McKinnon.
În urma publicării declarației, Gee Davy, directorul general interimar al Association of Independent Music a declarat: „În numele comunității muzicale independente din Marea Britanie - businessuri care sunt mândre să lucreze în parteneriat cu artiștii - susținem această declarație a Fairly Trained”.
„Necesitatea unor protecții puternice ale drepturilor de autor”
„Pentru a obține beneficiile AI pentru creativitate, îndemnăm factorii de decizie politică să nu piardă din vedere necesitatea unor protecții puternice ale drepturilor de autor”, a adăugat el. „Acest lucru este vital pentru a asigura un viitor sănătos pentru cei care creează, investesc și lansează muzică în toate genurile și în toate comunitățile, regiunile și națiunile din Regatul Unit.”
Această declarație recentă vine ca urmare a problemelor juridice în curs de desfășurare între lumea creativă și firmele de tehnologie cu privire la utilizarea muncii lor pentru a antrena modele de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT. Mai mulți artiști au vorbit deja despre utilizarea AI în domeniile lor, inclusiv Nick Cave, care a numit anterior ChatGPT songwriting „o bătaie de joc grotescă a ceea ce înseamnă să fii uman” și a etichetat impactul AI în muzică ca fiind „incredibil de deranjant.”
Devalorizarea drepturilor artiștilor umani
La începutul acestui an, mai mult de 200 de artiști - inclusiv Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M. și reprezentanți ai lui Bob Marley și Frank Sinatra - au semnat o scrisoare deschisă prezentată de organizația non-profit Artist Rights Alliance, solicitând companiilor de tehnologie, dezvoltatorilor, platformelor, serviciilor muzicale digitale și platformelor de inteligență artificială să nu mai utilizeze inteligența artificială „pentru a încălca și devaloriza drepturile artiștilor umani”.
Scrisoarea avertiza: „Noi credem că, atunci când este utilizată în mod responsabil, AI are un potențial enorm de a avansa creativitatea umană și într-o manieră care permite dezvoltarea și creșterea unor experiențe noi și interesante pentru fanii muzicii de pretutindeni. Din păcate, unele platforme și dezvoltatori folosesc AI pentru a sabota creativitatea și a submina artiștii, compozitorii, muzicienii și deținătorii de drepturi.”
„Acest asalt asupra creativității umane trebuie să fie oprit”
„Atunci când este utilizată în mod iresponsabil, inteligența artificială reprezintă o amenințare enormă la adresa capacității noastre de a ne proteja viața privată, identitatea, muzica și mijloacele noastre de trai”, se mai arată în scrisoare.
„Acest asalt asupra creativității umane trebuie să fie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării prădătoare a IA pentru a fura vocile și asemănările artiștilor profesioniști, a încălca drepturile creatorilor și a distruge ecosistemul muzical.”
Cu toate acestea, nu toți muzicienii se opun utilizării inteligenței artificiale în industria muzicală.
David Guetta susține utilizarea instrumentelor AI în muzică
Artista electro canadiană Grimes consideră că serviciile de streaming precum Spotify ar trebui să aibă o selecție dedicată melodiilor cu inteligență artificială și chiar și-a încurajat fanii să îi folosească vocea „fără penalizări” (adăugând că ar împărți drepturile de autor pentru piesele de succes generate de inteligența artificială care îi folosesc vocea).
DJ-ul David Guetta este un alt nume mare care susține utilizarea instrumentelor AI în muzică, în timp ce legendarul Nile Rodgers a declarat pentru Euronews Culture că, deși utilizarea vocilor generate de AI pentru a copia sunetul unei alte persoane este „oribilă”, utilizarea AI pentru „a te exprima artistic și a face o muzică mai bună este fantastică”.