Meta, compania-mamă a Facebook, a lansat Movie Gen, o aplicație bazată pe inteligență artificială ce poate genera clipuri video cu imagini de înaltă definiție și sunet. Anunțul vine la câteva luni după ce OpenAI, principalul său competitor, a prezentat Sora, modelul său de transformare a textului în video, deși accesul public la Movie Gen nu este încă posibil, relatează The Verge.
Movie Gen folosește comenzi pe bază de text pentru a genera automat noi videoclipuri, precum și pentru a edita filmările sau imaginile statice existente. De asemenea, sunetul adăugat videoclipurilor este la rândul său generat de inteligența artificială, combinând imaginile cu zgomotul ambiental, efectele sonore și muzica de fundal. Videoclipurile pot fi generate în diferite raporturi de aspect.
Pe lângă posibilitatea de genera noi clipuri, Movie Gen poate crea videoclipuri personalizate din imagini sau să folosească un videoclip deja existent din care să modifice diferite elemente ale acestuia, susțin reprezentanții Meta. În demonstrația prezentată de companie a fost folosită o imagine statică cu capul unei femei, iar videoclipul generat de AI o prezintă stând într-un lan de dovleci, în timp ce savurează o băutură.
Movie Gen poate fi utilizat și pentru a edita imagini existente și a schimba stilul și tranzițiile sau pentru a adăuga elemente ce nu existau anterior. Într-un exemplu prezentat de Meta, un videoclip cu ceea ce pare a fi un alergător este editat cu ajutorul inteligenței artificiale în diferite moduri: într-un cadru, acesta ține în mână pampoane. În altul, fundalul a fost editat pentru a reprezenta un deșert. Într-un al treilea, alergătorul poartă un costum de dinozaur. Modificările pot fi efectuate cu ajutorul unor indicații scrise.
La aproape doi ani după ce generatoarele avansate de imagini și clipuri video cu ajutorul inteligență artificială au fost lansate pe piață, această tehnologie a fost dezvoltată și mai mult de companiile din acest domeniu. În ultimele șase luni, giganți IT, precum Google și OpenAI, lucrează la aplicații similare, alături de startup-uri. Compania OpenAI a prezentat prima oară în februarie generatorul Sora, care însă nu a fost lansat public. Săptămâna aceasta, un director care lucra la acest proiect a părăsit compania pentru a lucra la Google.
Meta „(nu) este pregătită să lanseze acest produs prea curând”, deoarece este încă scump și timpul de generare este prea mare, a scris Chris Cox, directorul de produs din cadrul Meta, pe rețeaua Threads.
Generatoarele de clipuri video cu AI îngrijorează industria cinematografică
Lansarea pe piață a generatoarelor de imagini bazate pe inteligență artificială a generat îngrijorări privind drepturile de proprietate intelectuală, precum cazuri de folosire a acestei tehnologii în scopuri dăunătoare. Dezvoltarea generatoarelor video AI nu a făcut decât să intensifice aceste temeri.
De exemplu, startup-ul AI Runaway și-a antrenat generatorul video pe mii de videoclipuri YouTube șterse, ceea ce Neal Mohan, directorul executiv al YouTube, a declarat că ar încălca termenii de utilizare ai platformei. Într-o postare pe blogul companiei, Meta a explicat că a antrenat Movie Gen pe „o combinație de seturi de date licențiate și disponibile publicului”, însă nu a specificat care au fost acestea.
Totodată, regizorii, fotografii, artiștii, scriitorii și actorii sunt, la rândul lor, îngrijorați de modul în care generatoarele de inteligență artificială le vor afecta activitatea. Inteligența artificială a fost, de altfel, motivul pentru care au fost declanșate mai multe greve, inclusiv cele de la Hollywood ale Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) și Writers Guild of America (WGA) de anul trecut.