Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială și alegerile: Europenii nu au încredere în AI când vine vorba de vot. Se tem de manipulare - sondaj

Un nou sondaj arată că europenii au puțină încredere în utilizarea inteligenței artificiale în procesele electorale.

Majoritatea europenilor se tem de manipularea inteligenței artificiale (AI) în alegeri, dar au încredere în această tehnologie atunci când este utilizată de poliție și armată pentru supraveghere, potrivit unui nou raport.

Oamenii se tem de manipularea inteligenței artificiale în alegeri

Studiul „European Tech Insights” realizat de Universitatea IE din Spania a intervievat peste 3 000 de persoane din 10 țări europene.

Conform datelor, doi din trei europeni (67%) se tem că hackerii ar putea modifica rezultatele alegerilor și peste 30% dintre cei intervievați cred că inteligența artificială le-a influențat deja deciziile de vot.

Țările în care cetățenii au avut cea mai puțină încredere în implicarea AI în alegeri au fost Regatul Unit (54%) și Spania (51%).

Dezinformarea cu ajutorul AI

Experții au tras un semnal de alarmă cu privire la dezinformarea cu ajutorul AI în timpul alegerilor din Europa.

Anul trecut, la alegerile din Slovacia, au apărut înregistrări audio generate de AI care erau atribuite unui candidat. Se discutau despre modalități de fraudare a votului.

"Preocuparea publică cu privire la rolul IA în modelarea alegerilor este în creștere. Deși nu există încă dovezi clare care să arate schimbări semnificative în rezultatele alegerilor, inteligența artificială a sporit preocupările cu privire la dezinformarea electorală și deepfakes la scară globală”, a declarat Carlos Luca de Tena, director executiv la IE Center for the Governance of Change, potrivit euronews.com.

Instrument de vot cu inteligență artificială

Europenii sub 35 de ani au fost mai încrezători, 34% dintre aceștia declarând că ar avea încredere într-o aplicație bazată pe inteligență artificială care să voteze în numele lor pentru candidații politici. Generațiile mai în vârstă au fost mai puțin încrezătoare în această tehnologie.

Aproape 30% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani au declarat că ar avea încredere într-un instrument de vot cu inteligență artificială, iar doar 9% dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani au declarat că ar avea încredere în acesta.

AI în armată și poliție

În același timp, aproximativ 75 % dintre cei intervievați au declarat că susțin utilizarea inteligenței artificiale pentru operațiuni polițienești și militare, cum ar fi recunoașterea facială și datele biometrice.

Acest lucru se întâmplă în ciuda normelor stricte privind datele din Europa, inclusiv Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), care reglementează utilizarea și stocarea datelor utilizatorilor.

Cu toate acestea, pentru chestiuni sensibile, cum ar fi deciziile de eliberare condiționată, aproximativ 64% dintre europeni au declarat că se opun IA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE