Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pompele de căldură au scutit Europa, anul trecut, 8 milioane de tone de emisii de CO2

Anul trecut, în Europa s-a vândut un număr record de pompe de căldură. Datele din Europa arată că 3 milioane de unități au înlocuit aproximativ 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022.

Acesta este echivalentul evitării a 8 milioane de tone de emisii de CO2.

Aceasta înseamnă că pompele de căldură ajută acum Europa să evite 54 de megatone de CO2 sau aproximativ echivalentul emisiilor anuale ale Greciei.

Cifrele provin de la Asociația Europeană a Pompelor de Căldură (EHPA), care spune că această creștere extraordinară va continua probabil. Aceasta este determinată de necesitatea de decarbonizare și de renunțare la combustibilii fosili, ca parte a planului REpowerEU.

"Anul 2022 a fost un an fenomenal. Această creștere spectaculoasă a pompelor de căldură este o dovadă a unui sector inovator și durabil care face tot posibilul pentru a crește capacitatea și, în consecință, creează locuri de muncă, contribuie la acțiunile climatice și stabilizează facturile la energie.", spune Thomas Nowak, secretar general al EHPA, potrivit Euronews Green.

Dar, adaugă Nowak, mulți oameni încă nu au pompe de căldură. El pune acest lucru pe seama unei serii de motive, de la faptul că sectorul funcționează la capacitate maximă, la costurile inițiale de instalare și la lipsa de informații clare.

Unde se vând cele mai multe pompe de căldură în Europa?

În ceea ce privește creșterea, Polonia conduce detașat. Vânzările au crescut cu 120% în 2022, comparativ cu 2021. Țara trece rapid printr-o revoluție a pompelor de căldură, doborând recorduri de vânzări pe parcurs.

Un procent ridicat de locuințe din Polonia erau anterior încălzite cu cărbune, dar prețurile au crescut vertiginos pe măsură ce aprovizionarea cu gaz s-a restrâns. În luna iulie a anului trecut, guvernul a fost nevoit să introducă o subvenție pentru gospodăriile încălzite cu acest combustibil.

Pe măsură ce costurile au crescut, oamenii au fost atrași de pompele de căldură pentru a-și reduce facturile la combustibil, în ciuda faptului că instalarea acestora poate fi costisitoare.

A doua țară cu cea mai mare creștere a fost Republica Cehă, cu o creștere de 99% față de 2021. Aceasta a fost urmată de Olanda, Belgia, Suedia, Austria și Germania.

Peisajul este un pic diferit în ceea ce privește numărul total de pompe de căldură vândute în 2022. Din cele 16 țări pentru care EHPA are date, Italia a înregistrat cel mai mare număr, cu peste jumătate de milion, urmată îndeaproape de Franța.

Țările cu cele mai multe pompe de căldură vândute la 1.000 de gospodării au fost Finlanda, Norvegia și Suedia.

Unde sunt țările care rămân în urmă în ceea ce privește instalarea pompelor de căldură?

Un nou raport al organizației de mediu WWF susține că Scoția nu va reuși să își atingă "cu mult" obiectivul de decarbonizare a locuințelor. Obiectivul net zero al țării până în 2045 presupune eliminarea combustibililor fosili din încălzirea a peste un milion de locuințe până în 2030.

Iar atingerea acestui obiectiv presupune instalarea mai multor pompe de căldură și a altor opțiuni cu emisii zero. WWF Scoția afirmă că o răspândire mai rapidă a pompelor de căldură ar putea reduce facturile la energie pentru majoritatea locuințelor scoțiene.

Dar guvernul trebuie să ia măsuri pentru a transforma aceste planuri în realitate.

Potrivit EHPA, unele dintre cele mai importante bariere pentru proprietarii de locuințe includ prețul inițial al instalației, costurile de funcționare și lacunele în ceea ce privește informațiile despre această tehnologie pentru consumatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE