Pangolinul este încă cel mai braconat și traficat animal din lume, potrivit spcialiștilor. Peste un milionde pangolini au fost traficați în ultimii 10 ani, arată cifrele oficiale.
Pangolinul se regăsește cu precădere în Africa și Asia. Anul trecut însă, o nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Fosilele găsite în județul Vâlcea atestă existența acestei specii animalului în Europa încă de acum peste 11 mii de ani.
Acest animal arată ca un personaj din Jurassic Park. În Africa, pangolinul se confruntă cu o mulțime de provocări: braconajul, pierderea habitatului și ignoranța oamenilor. Kenya, de exemplu, este un focar al traficului de pangolini. Oficialii spun că peste 1 milion de pangolini au fost traficați în ultimii 10 ani. Cei mai mulți dintre ei ajung în Asia pentru că „timidul cu armura de solzi”, cum mai este numit pangolinul, este considerat o specialitate culinară în acest colț de lume. Și solzii acestora sunt căutați pentru că ar avea proprietăți medicinale, datorită conținutului mare de keratină. Un mit care a fost dezmințit de specialiști, cum că pandemia Covid ar fi fost cauzată de pangolini, a făcut situația acestora cu atât mai dificilă.
Benard Agwanda, cercetător la Muzeul Național din Kenya: „Recent, în 2020, a existat un raport conform căruia pangolinii au un virus care probabil descinde din COVID-19, iar astfel oamenii au început să-i stigmatizeze. Dacă nu cercetăm și nu înțelegem fundalul unor astfel de povești, nu putem combate mediatizarea negativă a pangolinilor și asta poate fi o altă amenințare asupra lor.”
The Pangolin Project din Kenya este o organizație nonprofit care luptă pentru conservarea, cercetarea și protejarea acestor mamifere care, în ciuda aparențelor, sunt timide și inofensive.
Beryl Makori, cercetător, The Pangolin Project: „Mulți oameni nu știu ce e pangolinul, deci când văd unul, cred că este periculos sau otrăvitor. Primul instinct al oricărui om atunci când vede ceva periculos este să-l omoare sau să-l lovească.”
Ziua Mondială a Pangolinului a fost prima dată marcată în 2012 pentru a trage un serios semnal de alarmă asupra necesității conservării acestor animale.