Ianuarie 2023 a doborât toate recordurile de căldură din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Maxima absolută a fost înregistrată pe 18 ianuarie la Turnu Măgurele: 22,5 grade Celsius.
Conform ONU, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii și încălzirea globală se accelerează.
Specialiștii spun că la baza acestor recorduri stau schimbările climatice
În România, la peste 70 de stații meteo au fost înregistrate cele mai mari valori pentru luna ianuarie, de când se fac măsurători. Specialiștii spun că la baza acestor recorduri stau schimbările climatice.
Mihai Timu, meteorolog: „După anul 2000, aproape în fiecare an am avut o temperatură medie anuală, măsurată la nivelul oceanelor și atmosferei, cam cu un grad, cu plus sau cu minus, cam un grad față de era preindustrială.”
Femeie: „E cu totul diferit. Atunci iarna era iarnă, primăvara, primăvară. Astăzi e prea cald. Nici nu știi cum să te îmbraci.”
Femeie: „Aveam zăpezile înalte cât noi, făceam tuneluri prin zăpadă, ne jucam, viața era mai liniștită. Acum e o zăpăceală și cu anotimpurile și cu clima și cu oamenii.”
Bărbat: „E februarie și zici că e o zi de primăvară și fac pariu că la sfârșitul lui februarie o să avem o iarnă cum trebuia să avem la începutul lui ianuarie de obicei.”
Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii, conform unui raport ONU. Schimbările climatice își spun cuvântul și în țara noastră, iar 2023 pare să păstreze același trend de temperaturi extreme.
Iernile vor continua să fie tot mai blânde, iar verile din ce în ce mai secetoase
Iernile vor continua să fie tot mai blânde, iar verile din ce în ce mai secetoase, spun experții de mediu.
Orieta Hulea, WWF: „Le numim fenomene extreme, fie temperaturi foarte ridicate în perioade în care nu ar trebui să asistăm la astfel de temperaturi, dar vom vedea și inundații, la fel și secete prelungite.”
Soluțiile? Mai puține emisii de carbon, mai mulți copaci.
Orieta Hulea, WWF: „Trebuie să investim și în refacerea naturii, pentru că ecosistemele naturale au această calitate esențială de a regla clima, de a absorbi cantitatea de carbon din atmosferă.”
Meteorologii spun că până la sfârșitul lunii februarie vor fi în continuare temperaturi peste normalul perioadei, în cea mai mare parte a țării.