Primul proces din România pentru combaterea schimbărilor climatice ar putea să aibă loc în perioada următoare. Un ONG a dat în judecată guvernul României pentru lipsa planurilor concrete când vine vorba de protecția mediului.
Aceștia cer judecătorilor să impună ministerelor mediului și al energiei să ia măsuri pentru atingerea țintelor impuse de Uniunea Europeană. Ținte pe care, formal, țara noastră și le-a asumat.
Nu este primul proces din Europa
Acesta este primul proces pentru climă înaintat împotriva guvernului român, dar nu și primul în Europa. Există precedente în Marea Britanie, Irlanda, Franța și Olanda, unde ONGiștii au câștigat în instanță. În Europa, un judecător poate să oblige statul să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai ales dacă dreptul oamenilor la o viață sănătoasă este pus în pericol.
Cătălina Hopârteanu, Declic: „Neimplicarea lor ne afectează pe noi, cetățenii, și mă refer aici la dreptul la sănătate, dreptul la viață, dreptul la un viitor sigur, la biodiversitate și la un mediu sănătos pentru noi și copiii noștri. Când autoritățile nu își fac treaba, da putem cere judecătorilor să le impună prin autoritatea judecătorească să respecte niște angajamente asumate.”
Sorin Banciu, consilier al ministrului Mediului: „Mi se pare un pic exagerată această inițiativă, dar, bineînțeles, societatea civilă are tot dreptul să conteste și cred că genul ăsta de acțiuni nu fac altceva decât să pună presiune pozitivă pe guvern, și dacă discutăm de lege poate și pe parlament.”
Uniunea Europeană a înaintat numeroase cazuri de infringement împotriva României pentru întârzieri la gestionarea deșeurilor, pentru tăierile ilegale, gropile de gunoi și poluare. Bucureștiul este în topul celor mai poluate Capitale din Europa, iar un prim factor este traficul.
O altă țintă ratată de România a fost rata de recilare de 50%. Următoarele ținte sunt 55% până în 2030, iar până în 2050, emisiile de carbon ar trebui să fie zero. Dar România este departe de a atinge aceste ținte. Iar țara noastră nu doar că încă nu are o Lege a Climei, nu are nici măcar o strategie aprobată.
Sorin Banciu, consilier al ministrului Mediului: „Să adopt o lege cu anumite ținte, trebuie să mă asigur că acele ținte sunt realiste, sunt clare. Pentru toate aceste lucruri avem diferite tipuri de planuri. Cel mai important este în primul rând acest program național de redresare și reziliență unde există surse de finanțare pentru ecoinsule, dacă vorbim de managementul deșeurilor, pentru centre de aport voluntar, pentru deșeurile care nu sunt colectate în mod normal de prestatorii de astfel de servicii.”
Roxana Mandruțiu, avocat: „Noi am solicitat în situația în care nu adoptă măsurile necesare pe care autoritățile le consideră de cuviință pentru a atinge obiectivele climatice să fie amendați conducătorii instituțiilor. Nimeni nu-și dorește să amendeze statul pentru că amendând statul, indirect ne amendăm pe noi.”
Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării.