Mai sunt două săptămâni până când producătorii, importatorii şi comerciaţii de băuturi îmbuteliate trebuie să se înregistreze online în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, anunță Ministerul Mediului.
”AMR 15 zile! Toate societăţile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianţi de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l şi 3 litri, precum şi companiile din industria ospitalităţii care comercializează aceste produse, au obligaţia legală să se înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.
Totodată, comercianţii care pun la vânzare, exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor, produse în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, au obligaţia legală să se înregistreze în baza de date SGR, până pe data de 28 februarie 2023.
Care este procedura de înregistrare
Pe de altă parte, aceștia nu trebuie să organizeze puncte de returnare.
”Categoriile de băuturi în scop SGR sunt: bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, au mai transmis specialiştii.
Procedura de înregistrare este simplă:
1. Trebuie creat un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei şi datele de contact ale persoanei desemnate în relaţia cu administratorul SGR.
2. După activarea contului, persoana desemnată în relaţia cu administratorul SGR trebuie să completeze toate informaţiile solicitate.
Procedura de înregistrare este publicată pe website:
• Comercianţi şi HoReCa: https://returosgr.ro/inregistrare-comercianti
• Producători şi importatori: https://returosgr.ro/inregistrare-producatori
Potrivit specialiştilor, Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) va prelua din piaţă aproximativ 6 miliarde de ambalaje în fiecare an şi s-a dovedit un succes în ţări din întreaga lume, inclusiv în 12 ţări din Europa.
În cazul României, un astfel de model va contribui decisiv la atingerea ţintelor de reciclare stabilite la nivelul Uniunii Europene.