SCHENGEN
Schengen, dar cu oprire pentru taxa de pod. Trecerea podului Giurgiu-Ruse nu se poate achita online
Sute de români au fost joi în vizită, în Bulgaria, pentru a experimenta libertatea circulației în spațiul Schengen. Deși au scăpat de controalele poliției de frontieră, șoferii au fost, însă, nevoiți să oprească pentru taxa de pod, care nu poate fi plătită online.
Artificii și șampanie în momentul intrării României în Schengen terestru. Cum a fost întâmpinat primul român care a trecut granița
România a intrat în Schengen și cu granițele terestre. Evenimentul a fost sărbătorit cu artificii și șampanie. La miez de noapte, la trecerea dintre ani, a fost organizată o festivitate în punctul Giurgiu-Ruse, a doua cea mai tranzitată frontieră.
România în Schengen. Cum vom călători de la 1 ianuarie 2025 și ce se va întâmpla la frontierele terestre
România, împreună cu Bulgaria, intră în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Cu alte cuvinte, din 2025, țara noastră devine membru deplin al Spațiului Schengen. Acest lucru înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi în vămi, la frontierele tereste.
Efectul Schengen: Peste 30 de puncte vamale închise de la 1 ianuarie 2025. Controale doar în cazuri excepționale
În peste 30 de puncte de trecere a frontierei nu se vor mai face controale de la 1 ianuarie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen. Doar în cazuri excepționale polițiștii vor face verificări.
Călin Georgescu, despre intrarea României în Schengen: E o capcană. E ca un cal troian
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, consideră că intrarea României în spațiul Schengen este precum un „cal troian” deoarece este rezultatul unui „târg politic” ca Ungaria, Slovacia și Austria să primească gaze.
Schengen și piața deșeurilor ilegale. Peste 20.000 de tone au fost oprite la granițele României în ultimii trei ani
Intrarea în Schengen ar putea lasă porțile deschise celor care aduc ilegal deșeuri în România. Anual, afacerile din deșeuri ilegale aduc venituri de aproximativ un miliard de euro celor care le transportă, le ard sau le îngroapă.
Mai mulți turiști, costuri reduse la exporturi - inclusiv la mașinile Dacia și Ford, produse la noi. Ce câștigă România prin aderarea completă la spațiul Schengen
România intră complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar acest lucru ne poate transforma într-o țară mai competitivă, spune ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.
Marcel Ciolacu, după anunțul privind intrarea oficială a României în Schengen: „Este o decizie istorică. Este o victorie a demnității naționale”
Premierul Marcel Ciolacu a salutat această realizare, subliniind importanța colaborării la nivel național și internațional pentru atingerea acestui obiectiv.
Summit Budapesta: Austria păstrează suspansul privind aderarea României la Schengen. Karner: Este decizia întregii Cancelarii
Austria e dispusă să voteze aderarea României la Schengen terestru. Ministru austriac se declară mulțumit de cum a fost gestionată problema migrației. Înțelegerea de la Budapesta nu ne duce însă automat în Schengen.
Surse guvernamentale: Premierul a avansat 1 ianuarie pentru Schengen terestru pentru șanse mai mari la negocieri. Ar putea fi 1 martie 2025
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu s-ar fi folosit de data de 1 ianuarie 2025 drept termen pentru aderarea României la Schengenul terestru pentru șanse mai mari la negocieri.
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu: România ar putea adera la Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, că România a finalizat toate măsurile necesare pentru aderarea la spațiul Schengen și este pregătită să facă acest pas de la 1 ianuarie 2025.