Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summit Budapesta: Austria păstrează suspansul privind aderarea României la Schengen. Karner: Este decizia întregii Cancelarii

Vești bune, în urma summitului informal din Budapesta la care au participat miniștrii de Interne din Austria, România și Bulgaria. Austria e dispusă să voteze aderarea României la Schengen terestru. Ministru austriac se declară mulțumit de cum a fost gestionată problema migrației. Înțelegerea de la Budapesta nu ne duce însă automat în Schengen. Decizia trebuie formalizată cu unanimitate. 

22/11/2024 , 18:59

12 decembrie, data la care se va da un vot privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru

Miniștrii de Interne al statelor membre UE vor vota pe 12 decembrie în cazul propunerii Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen. Anunțul a fost făcut vineri de premierul ungar Viktor Orban, la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, relatează agenția ungară MTI, citată de Agerpres.

Ungaria, țara care asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a găzduit vineri discuții între miniştrii de Interne ai Austriei, Bulgariei, Ungariei şi României referitoare la extinderea spaţiului Schengen, prin includerea deplină a României şi Bulgariei.

Viktor Orban consideră că România este nedreptățită privind dosarul Schengen

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat că situaţia cu care se confruntă România este nedreaptă, deoarece ţara a făcut eforturi serioase pentru a îndeplini condiţiile Schengen în ultimii ani.

De asemenea, șeful Guvernului de la Budapesta a punctat că participanţii la discuţii au fost de acord că au fost înlăturate toate obstacolele care au împiedicat aderarea României la Schengen, notează sursa citată.

1 ianuarie 2025, posibila dată a aderării României la spațiul Schengen terestru

De asemenea, Orban a punctat că la discuţiile de vineri s-a convenit că toate cele patru ţări vor colabora pentru a permite României să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen de la 1 ianuarie 2025.

Decizia necesită aprobarea tuturor miniştrilor de interne din UE şi va fi luată la Bruxelles pe 12 decembrie, a spus Viktor Orban.

Preşedinţia ungară a Consiliului UE va face o propunere cu o zi înainte pe baza reuniunii de vineri, a adăugat el.

"Dacă totul merge conform planului, şoferii nu vor fi obligaţi să oprească la graniţa dintre Ungaria şi România", şi-a exprimat satisfacţia şeful guvernului ungar, adăugând că "va fi un moment grozav pentru noi toţi".

22/11/2024 , 15:50

Austria ține în șah România privind intrarea în Schengen terestru

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a declarat că nu este o certitudine că va vota în favoarea intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, precizând că este decizia întregii Cancelarii”.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: „România și Bulgaria pot fi sigure că Austria va vota în favoarea acestui dosar pe 12 decembrie? Am avut o mare dezbatere după declarațiile dumneavoastră. Nu a fost foarte clar. Veți vota (în favoarea extinderii spațiului Schengen, n.red)?”

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei: „Este o mare dezbatere de doi ani. Am lucrat mult azi și am făcut pași concreți, pași robuști pentru a avea o graniță externă robustă, iar acest lucru a fost necesar pentru următorul pas. Vom face probabil următorul pas pe 12 decembrie.”

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: „Este o probabilitate? Nu este sigur, domnule ministru?”

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei: „Nu este numai decizia mea. Este decizia întregii Cancelarii (de la Viena)”.

Summitul a avut ca scop pregătirea terenului pentru ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), programată pe 12-13 decembrie la Luxemburg, unde se va decide viitorul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.  

Marcel Ciolacu: „România va fi complet integrată în Schengen până la 1 ianuarie 2025”

Premierul Marcel Ciolacu a oferit declarații importante după recentele discuții purtate la nivel european privind aderarea completă a României la spațiul Schengen. Șeful statului a subliniat că summitul informal de la Budapesta a reprezentat un moment-cheie în negocierile cu Austria, Ungaria și Bulgaria, iar progresele sunt vizibile.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Românii au simțit deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen. Creșterea economică românească și ungurească se va simți și mai bine. Am ajuns la un acord la nivelul miniștrilor de Interne din cele patru state implicate. România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025.”

Cătălin Predoiu: „Am ajuns la un acord, întâlnirea este un succes”

Ministrul Afacerilor Interne al României, Cătălin Predoiu, a declarat că summitul a fost un succes.  

Cătălin Predoiu, ministru MAI: „Era foarte important pentru noi ca această întâlnire să rezulte într-un acord și să fie un succes, pe calea noastră către lărgirea spațiului Schengen cu granițele terestre ale României și Bulgariei. După discuții substanțiale, am ajuns la un acord, întâlnirea este un succes. Obiectivul României la această întâlnire a fost să creăm condițiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie. A fost să creăm condițiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în 2024. Și cred că a fost un obiectiv comun inclusiv al colegului și prietenului meu Gerhard Kerner.” 

Colaborarea regională, cheia succesului 

România și Bulgaria au demonstrat că pot asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Colaborarea cu Austria și Serbia a fost prezentată drept un model de succes pentru gestionarea migrației ilegale.

Cătălin Predoiu, ministru MAI: „Era important ca toată lumea să fie confortabilă, ca munca foarte bună depusă de polițiștii de frontieră români și bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Austria, munca aceasta foarte bună care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs va continua și după intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre. România este un furnizor de siguranță în Europa și intrarea României în Spațiul Schengen va consolida spațiul Schengen. Noi am probat cu cifre acest lucru și cu măsurile luate.”  

Ce urmează?

Înaintea reuniunii JAI, aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi analizată în cadrul COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți). Aici, reprezentanții statelor membre vor încerca să ajungă la un acord politic, iar sprijinul unanim este esențial.

În cazul unui vot pozitiv la COREPER, decizia va fi oficializată la Consiliul JAI din decembrie, marcând un moment istoric pentru România și Bulgaria.

Un obstacol major rămâne atitudinea guvernului olandez. Conform legislației Țărilor de Jos, ministrul de Interne trebuie să obțină aprobarea Parlamentului înainte de a vota extinderea Schengen. Acest vot este programat pe 11 decembrie, cu doar câteva zile înainte de Consiliul JAI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE