Miniștrii de interne din UE au adoptat, joi, decizia de ridicare a controalelor pentru frontierele terestre. România și Bulgaria intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025.
Au apărut și primele reacții ale politicienilor care vorbesc despre un moment istoric.
Dan Barna, despre intrarea României în Schengen: „Un mesaj proeuropean și o îndreptare morală”
Europarlamentarul Dan Barna a vorbit pentru Euronews România despre semnificația aderării României la spațiul Schengen, considerând că această decizie reprezintă un moment istoric și un mesaj important pentru români, atât din țară, cât și din diaspora.
„Temele tehnice, să spun, rezolvarea problemelor am rezolvat-o de acum 13 ani. Ce s-a întâmplat între timp e o îmbinare de conjuncturi politice și de o politică externă, nu neapărat inspirată, pe care pe care România a făcut-o. E acea necesitate de a conta acolo unde se iau deciziile. Și pare că nu ne-a ieșit foarte bine în toată această perioadă. Însă astăzi e un moment de bucurie pentru că România avea nevoie și de o veste bună după toată situația electorală din din ultima perioadă, după toată această creștere, recrudescență extraordinară a extremismului și a influenței Rusiei, era nevoie de un mesaj proeuropean pe care oamenii să-l înțeleagă simplu, clar limpede.”
Potrivit lui Barna, aderarea în Schengen este mai mult decât o reparație morală.
„România este în spațiul Schengen prin decizia politică de astăzi și aș spune că e mai mult decât o reparație morală, este o îndreptare morală sau o reașezare în niște drepturi pe care noi, ca țară, le aveam și un mesaj pentru românii din țară, dar unul poate și mai puternic pentru românii din diaspora care pot veni acum acasă fără să se mai lovească de acea frontieră care să dea un sentiment de cetățean de mâna a doua, de neapartenență, de membru secundă al al unei comunități. Și cred că acest mesaj va avea o influență și în înțelegerea a faptului despre cât de importantă este de fapt, apărarea acestei case comune, care este Europa astăzi pentru România”, a mai spus europarlamentarul.
Barna a exprimat și critici dure față de perioada lungă de așteptare până la aderare.
„Nu e nimic de scuzat sau de apărat în faptul că un stat abuzat de acest legământ de încredere pe care-l reprezintă tratatele europene, știm foarte bine Austria abuzat pe pretexte ridicol-electorale, cu niște migrații imaginare și alte argumente care n-aveau nicio acoperire faptică, dar a trecut. Adică, da, sunt lucruri pe care nu trebuie să le uităm, sunt lucruri pe care trebuie să le să le ținem în minte, apropo de poziționările noastre viitoare, dar astăzi zic să ne dăm voie să ne bucurăm, pentru că este o etapă pe care am depășit-o. E o poveste care se duce în istorie și din lunile următoare, cetățenii români vor putea să circule liber într-o Europă care este a tuturor”, a mai spus Dan Barna.
Victor Negrescu: Intrarea României în Schengen, o victorie istorică pentru țara noastră
Europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit pentru Euronews România despre aderarea României la spațiul Schengen și a explicat beneficiile pe care țara le va resimți pe multiple planuri, subliniind munca intensă depusă de autorități și reprezentanții României în cadrul Uniunii Europene.
„Este o victorie pentru țara noastră, după 13 ani de așteptare, România intră în spațiul Schengen. Sunt chiar aici la sediul Consiliului există mult pozitivism în ceea ce privește această decizie, pentru că este și un semnal de unitate pe care Uniunea Europeană îl dă. În final am trecut acest hop, am deblocat un dosar important, au fost eforturi mari făcute de România, o coordonare între toți actorii responsabili care puteau avea un impact pozitiv în acest demers. Noi europarlamentarii am încercat să contribuim și noi prin rezoluțiile Parlamentului European, o parte dintre ele le-am inițiat chiar eu, dar de asemenea am obținut și fonduri suplimentare în bugetul european, pentru a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene și în mod special frontierele României și Bulgariei, Am obținut acești bani suplimentari prin negocierile pe care le-am postat în cartea mea de negociator șef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene”, a declarat Victor Negrescu.
Beneficii economice semnificative
Victor Negrescu a subliniat impactul economic pozitiv al aderării României la Schengen.
„Sunt multe beneficii pentru România. Primul dintre ele este economic, putem să vorbim de un boost economic de 2% din PIB, ca urmare a României la spațiul Schengen, care se va resimți treptat și în următorii 10 ani pe domenii precum agricultură, turism, de producție. Avem un beneficiu social, coeziunea blocului comunitar, cetățenii români se vor simți și ei, în final, cetățeni europeni cu drepturi depline, vor putea călători liber. Dar și un beneficiu politic , care este practic un argument că euroscepticismul nu are ce căuta la noi în țară. Știm foarte bine că anti-europenii au tot căutat să spună că Europa nu ne vrea , că nu vom intra în spațiul Schengen că Europa nu ne vrea, ori iată că am intrat în spațiul Schengen, Europa ne vrea, suntem un stat puternic și acest lucru este un beneficiu major. Pentru a profita de această oportunitate trebuie să ne mișcăm repede, mai ales în zona economică. Să accelerăm investițiile, să ne conectăm mai bine cu piața comună europeană și să profităm de aceste avantaje”, a declarat Victor Negrescu.
Siegfried Mureșan: „Vom putea călători cu mașina în afara țării fără să mai pierdem ore întregi la vamă”
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan vorbește pe Facebook despre importanța aderării României la Schengen.
„Moment istoric! România a obținut aderarea completă la spațiul Schengen. Consiliul Uniunii Europene tocmai a luat decizia istorică privind aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
Asta înseamnă că țara noastră va fi stat membru cu drepturi depline al spațiului european de liberă circulație.
Vom putea călători cu mașina în afara țării fără să mai pierdem ore întregi la vamă. Călătoriile noastre spre destinațiile de vacanță vor fi mai scurte. Drumul înapoi spre casă din țările unde lucrăm sau studiem va fi mai ușor”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
Rareș Bogdan: „Lucrăm la acest proiect de 4 ani”
Europarlamentarul Rareș Bogdan: „Nu vom mai aștepta la granițe cu ceasurile, camioanele care transportă alimente și aparatură de urgență, bunuri de largă necesitate, nu vor mai petrece și 24 de ore așteptând un control.
Lucrăm la acest proiect de 4 ani, încercând să convingem ridicarea restricțiilor nemeritate, după ce îndeplineam condițiile tehnice încă din 2011. Acum 2 ani, pe 8 decembrie, am primit un refuz complet nemeritat”.
Grindeanu: „Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere”
Sorin Grindeanu, ministrul Trasportuilor, vorbește despre impactul aderării asupra transportului feroviar: „De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră.
Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale”. El enumeră și