România a intrat în Schengen și cu granițele terestre. Evenimentul a fost sărbătorit cu artificii și șampanie. La miez de noapte, la trecerea dintre ani, a fost organizată o festivitate în punctul Giurgiu-Ruse, a doua cea mai tranzitată frontieră. Ministrul român și bulgar de interne s-au întâlnit pentru a ridica definitiv bariera care desparte cele două țări. Momentul a fost celebrat și în vestul țării, la Vama Nădlac.
Artificii și șampanie pentru aderarea la Schengen terestru a României
Cătălin Predoiu: Domnule ministru, vă invit să ridicăm bariera dintre țările noastre și să intrăm în Schengen! Vă invit pe toți!
La 12 noaptea fix, ministrul Cătălin Predoiu și omologul său, bulgarul Atanas Ilkov, au marcat intrarea oficială a celor două țări în spațiul Schengen. Sub o ploaie de artificii și cu muzică de fanfară.
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Cum vă simțiți că nu mai trebuie să stați la control?
Primul român care a trecut granița: Este un moment unic! Așteptam de mult...
Cătălin Predoiu: Sunteți primul cetățean român care trece granița la Giurgiu...
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: „Au trecut doar trei minute de când România și Bulgaria sunt oficial în spațiul Schengen. Este foarte multă bucurie aici. Se aude fanfara Poliției de Frontieră, sunt și artificii. Cozile au devenit istorie. Cele care se întâmplau fix în acest punct, în punctul de frontieră Giurgiu. Aceștia sunt primii cetățenii care au intrat în Români și, deci, au intrat în Schengen.”
Atanas Ilkov, ministrul bulgar de Interne: „Pentru mine este un mare privilegiu. Alături de dvs lucrăm de 17 ani. Am reușit și suntem aici să ne felicităm pentru succesul pe care îl avem împreună. Îi mulțumesc în special pentru eforturile depuse domnului ministru Predoiu”.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „Este cu adevărat un moment istoric. Este un moment plin de semnificații politice, dar și cu consecințe practice deosebite pentru fiecare cetățean român, pentru companiile românești și cele bulgare, pentru companiile care operează în cele două țări, pentru țările noastre și pentru Europa. Prin intrarea în spațiul Schengen, integrarea în UE a României este deplină și irevocabilă.”
Festivitate a fost și la Nădlac, cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei, aflat la granița cu Ungaria. La miez de noapte, comandanții polițiilor de frontieră din România și Ungaria au ridicat oficial controalele dintre cele două țări.
În 2024, frontierele interne ale Românei au fost tranzitate, zilnic, în medie, de 110.000 persoane
În anul 2024, frontierele interne ale Românei au fost tranzitate, zilnic, în medie, de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 de camioane cu mărfuri.
Reporteri: Cum vă simțiți că nu mai stați la controale?
Foarte bine! Foarte bine! Din Bulgaria vin!
Polițiștii de frontieră din toate punctele de trecere dintre România - Bulgaria și România - Ungaria au închis cabinele de control definitiv. Șoferii vor trece dintr-o țară în alta fără să mai fie obligați să facă verificarea documentelor. Polițiștii de frontieră vor continua, însă, să supravegheze granițele pe o rază de 30 de kilometri. Ei vor opri mașini în baza unor analize de risc. România și Bulgaria și-au asumat controale aleatorii pentru cel puțin șase luni.