Aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen este votată joi la Bruxelles, unde se reunesc miniștrii de Interne din statele Uniunii Europene. Dacă votul va fi favorabil, controalele la frontierele terestre vor fi eliminate la începutul anului viitor pentru cele două state.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că România este pregătită să intre în spațiul Schengen și cu frontierele terestre și și-a exprimat speranța că astăzi va fi „ultima bătălie” pentru accederea în spațiul de liberă circulație. Cu toate acestea, a punctat că „nu este nimic încheiat până când decizia nu va fi luată”.
„România este pregătită să intre în spațiul Schengen. Sunt convins că România va fi un partener puternic în Schengen și va consolida spațiul Schengen. Frontierele noastre sunt primele din Europa și suntem pregătiți să continuăm acest proces.
Ședința de astăzi este cea mai importantă, dacă nu cea mai importantă. Sper că e ultima bătălie pentru intrarea în spațiul Schengen. Este o ședință importantă în care se vor discuta multe lucruri. Nu este nimic încheiat până când decizia nu va fi luată”, a spus Predoiu.
Cătălin Predoiu: Am muncit, cu gândul permanent la cetățenii români care merită intrarea în spațiul Schengen.
„Am muncit din greu să ajungem aici. Am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice. Am muncit, cu gândul permanent la cetățenii români care merită intrarea în spațiul Schengen. Am avut permanent în gândul nostru cozile interminabile de la frontieră, transportatorii care suferă pierderi, momentele de tensiune, de dezamăgire uneori pe care cetățenii români le-au încercat.
Am invocat de multe ori în discuțiile noastre aceste lucruri importante și sunt absolut convins că ele au avut efectul în dezbaterile pe care le-am avut”, a mai spus ministrul de Interne.
„Suntem gata să intrăm în Schengen”
”Îi asigur pe cetățenii români că am făcut tot ce ține de noi pentru a avea un rezultat pozitiv astăzi. Intrăm în sală determinați să obținem acest rezultat.
Vrem să intrăm în Schengen. Suntem gata să intrăm în Schengen, suntem pregătiți să intrăm în Schengen și vrem ca acest lucru să se întâmple astăzi, în această ședință”, a precizat Predoiu.
Predoiu: „Evoluțiile din Orientul Mijlociu, în Siria, în special vor genera fără îndoială efecte în ceea ce privește migrația”
„E o ședință complicată și de faptul că evoluțiile din Orientul Mijlociu, în Siria, în special vor genera fără îndoială efecte în ceea ce privește migrația. Mă aștept să fie discuții legate de acest subiect, dar suntem pregătiți. Ne-am poziționat piesele pe tabla de șah a Consiliului foarte bine”, a mai spus el.
Chiar dacă există speranțe că România va intra în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, vor mai exista controale precum cele de la frontiera din Ungaria și Austria, „controale aleatorii, controale bazate pe analiză de risc, controale care să nu stingherească traficul la frontieră”, a explicat Predoiu.
„Obiectivul pe care-l avem este să dispară cozile de kilometri de la vămile noastre”, a concluzionat el.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se întrunește în ședință, în prima parte a zilei, la Bruxelles. Pe ordinea de zi se află punctul referitor la ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025.
„Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată”, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Consiliului UE.
Ministrul Cătălin Predoiu va participa la întrunire, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.
Reuniunea Consiliului JAI ar putea începe în jurul orei 11.00 (ora locală a României).
De asemenea, miniștrii de Interne ai statelor UE vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Oficialii vor desfășura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe creșterea securității generale prin digitalizare.
Miercuri, Parlamentul olandez a votat pentru aderarea deplină a României și Bulgariei.
Aderarea României la spațiul Schengen terestru, decisă cu unanimitate de voturi în Consiliul JAI
Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: „Autoritățile din România au aflat cu o zi înainte de Consiliul JAI că Parlamentul de la Haga a votat ca spațiul Schengen să fie extins cu România și Bulgaria. Este nevoie de unanimitate în ceea ce privește votul politic din Consiliul JAI, iar ministrul de Interne de la Haga, conform legislației olandeze, avea nevoie de mandat pentru a susține cauza României.
Țările de Jos s-au opus intrării Bulgariei în spațiul Schengen în 8 decembrie 2022, dar permitea României să adere la spațiul de liberă circulație. În cele din urmă, s-a opus întregului proces.
Potrivit informațiilor obținute de Euronews România, a fost negociată data de 1 ianuarie 2025, dar este posibil să începem cu o serie de controale suplimentare între România și Bulgaria și între România și Ungaria.
Nu înseamnă că vor fi verificate toate mașinile, dar autoritățile vor să asigure o perioadă de tranziție pentru a elimina riscurile și vulnerabilitățile, precum și să-i împiedice pe infractorii care ar putea să iasă din țară, deși există interdicție împotriva lor.”