Semnalele pentru aderarea României la Schengen terestru până la sfârșitul anului sunt pozitive. Pe 22 noiembrie, Budapesta va fi punctul central al negocierilor dintre oficialii români și omologii austrieci, unde Viena ar putea renunța la blocarea aderării depline a României și Bulgariei la Schengen.
Despre scenariile aderării României la Schengen terestru a vorbit și Victor Negrescu, vicepreședinte al parlamentului european, în studioul Euronews Bruxelles.
România ar putea intra și terestru în Schengen până în martie 2025
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European: „Eu cred că România a intrat în linia dreaptă pentru a adera în spațiul Schengen într-o manieră completă, adică inclusiv pe calea terestră. Am implementat, de asemenea, mai multe proiecte-pilot finanțate de Comisia Europeană, care au condus la securizare a frontierelor noastre externe.
Acum vedem rezultate concrete și anul viitor, să știți, avem bani suplimentar pe care încerc și sunt convins că o să-i obțin tocmai pentru a permite intrarea României și Bulgariei pe cale terestră, pentru că aceasta, cel mai probabil, se va întâmpla undeva spre martie, dacă vom avea o decizie anul acesta. Eu cred că putem să avem o decizie anul acesta, în următoarele zile vor fi mai multe consultări între miniștrii de interne și dacă lucrurile vor merge în direcția bună, dacă aceste cifre bune ale României vor fi confirmate, automat putem să ne așteptăm ca în cel mai scurt timp să avem o decizie favorabilă.
Sunt mai multe scenarii fie o decizie rapidă la nivel tehnic, poate chiar cu actuala Comisie, fie o decizie cu o componentă politică, undeva în jurul Consiliului de Afaceri Interne, la jumătatea lunii decembrie."
Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. De la crearea sa în 1995, când au fost eliminate controalele pentru pașapoarte în interiorul acestei zone, cetățenii UE se bucură de dreptul la libera circulație. Acest lucru înseamnă că ei pot locui, studia, munci și se pot pensiona oriunde în UE. Turiștii și întreprinderile beneficiază, de asemenea, de aceste drepturi.
Țările din Spațiul Schengen:
Austria;
Belgia;
Cehia;
Croaţia;
Danemarca;
Elveţia;
Estonia;
Finlanda;
Franţa;
Germania;
Grecia;
Islanda;
Italia;
Letonia;
Lichtenstein;
Lituania;
Luxemburg;
Malta;
Olanda;
Norvegia;
Polonia;
Portugalia;
Slovacia;
Slovenia;
Spania;
Suedia;
Ungaria.
Avantajele Schengen
Până la 3,5 milioane de persoane traversează zilnic o frontieră internă a UE. În practică, libera circulație poate implica drepturi diferite pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii.
Toți cetățenii UE pot rămâne în altă țară a UE în calitate de turiști pentru o perioadă de până la trei luni, cu un pașaport sau o carte de identitate valabilă. De asemenea, ei pot locui în alt stat membru pentru a munci, având dreptul de a fi tratați în același mod ca și cetățenii țării respective. Întreprinzătorii beneficiază de libertatea de stabilire, iar studenții au dreptul de a studia oriunde în UE.