Drumul României spre aderarea completă la spațiul Schengen a trecut și ultimul hop. În Parlamentul olandez au avut dezbateri pe tema migrației și justiției, iar oficialii olandezi și-au dat acordul.
România aderă la Schengen pe 1 ianuarie
Decizia este luată cu doar o seară înainte ca, mâine, la Bruxelles, miniștrii de Interne să ia decizia finală pentru extinderea zonei de liberă circulație. Potrivit informațiilor Euronews România, parlamentarii olandezi au dezbătut impactul privind migrația ilegală, dar și problemele din justiție care încă macină Bulgaria.
Astfel, conform unor surse, statele membre ale Uniunii Europene au votat în unanimitate pentru aderarea completă a Bulgariei și României la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe 8 decembrie 2022, Olanda s-a împotrivit ca Bulgaria să adere.
Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Eu mă aflu acum la Bruxelles, unde echipa Euronews acoperă Consiliul de Justiție și Afaceri Interne de mâine. Informația de ultimă oră este că Parlamentul de la Haga va vota ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Era ultimul obstacol care stătea în calea acestui vis, ca țara noastră să facă parte din marea familie Schengen, după ani de zile de așteptare.
Ne reamintim că Olanda s-a opus aderării Bulgariei în 8 decembrie 2022 și s-a opus cu privire la extinderea spațiului de liberă circulație. Zilele acestea a confirmat și ministrul austriac de interne Gerhard Karner că, oficial, va vota în favoarea aderării, dar rămâneau aceste emoții. În urmă cu foarte puțin timp, am avut discuții cu un oficial din Guvernul României și spunea că există aceste emoții, pentru că Parlamentul de la Haga încă nu anunțase o decizie. Este cu doar o seară înainte ca subiectul să fie discutat încă o dată, în mod oficial, în cadrul consiliului JAI. Este o veste ectrem de importantă. De data aceasta putem să spunem că suntem în Schengen."
În martie, România a acces în Schengen-ul aerian și maritim, iar acest nou pas este o veste foarte bună, pentru că elimină controalele de frontieră și asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor și persoanelor, ceea ce duce la economii substanțiale.