Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse guvernamentale: Premierul a avansat 1 ianuarie pentru Schengen terestru pentru șanse mai mari la negocieri. Ar putea fi 1 martie 2025

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu s-ar fi folosit de data de 1 ianuarie 2025 drept termen pentru aderarea României la Schengenul terestru pentru șanse mai mari la negocieri.

„Am zis să plec la negocieri cu varianta maximală”, ar fi spus șeful Guvernului într-o discuție informală cu presa.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România este pregătită să adere la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a finalizat toate măsurile necesare. Declarația a venit la o săptămână după ce oficialul anunțase un orizont de timp diferit, sugerând că aderarea terestră ar putea avea loc în aprilie 2025.

Aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi supusă analizei în cadrul COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți), unde se așteaptă obținerea unui acord politic, cu condiția ca acesta să fie susținut prin unanimitate. Ulterior, decizia urmează să fie oficializată printr-un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, programat pentru 12-13 decembrie.

Olanda va introduce pe ordinea de zi a Parlamentului votul pentru Bulgaria pe 11 decembrie

Un alt element care complică situația este legislația din Țările de Jos, care impune ca ministrul de interne să obțină aprobarea Parlamentului pentru voturile legate de aderarea la Schengen. Acest vot este programat pentru 11 decembrie, cu doar câteva zile înainte de reuniunea JAI.

Ar trebui, așadar, ca aderarea României (și a Bulgariei) să apară pe ordinea de zi în perioada următoare.

Cu toate acestea, sprijinul guvernului olandez pentru extinderea Schengen rămâne în continuare incert, având în vedere că partidul extremist al lui Geert Wilders, cunoscut pentru retorica antimigrație, deține destul de multe ministere.

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor în scandalul Nordis: „Nimeni niciodată nu mi-a plătit nimic!”

Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție vehementă în fața jurnaliștilor care l-au întrebat despre presupusul zbor cu un avion privat închiriat de compania Nordis. Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024, a respins categoric acuzațiile, afirmând că toate cheltuielile au fost suportate din fonduri personale.

Într-un schimb de replici tensionat cu presa, Ciolacu a respins ferm ideea că Nordis ar fi acoperit costurile zborului. Întrebat direct cine a plătit zborul, premierul a răspuns: „Nu ați vrea să terminați cu minciuna asta? Poate mințiți dumneavoastră!”

Redăm integral mai jos discuția dintre Marcel Ciolacul și reporteri:

Reporter: „Cine v-a plăitit zborul? Ați plătit dumneavoastră sau Nordis?”

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale: „Domnule nu ați vrea să terminați cu mincuna asta?”

Reporter: „Domnule premier ați mințit constant. Dumneavoastră ne mințiți constant!”

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale: „Nu ați vrea să terminați cu minciuna asta? Poate mințiți dumneavoastră! Nu ați vrea să terminați cu această minciună?”

Reporter: „Lumea urmează să vă voteze...”

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale: „Nimeni niciodată mie nu mi-a plătit nimic!”

Această declarație vine pe fondul presiunii publice generate de investigația care susține că Ciolacu, alături de alți oficiali PSD, ar fi folosit un avion închiriat de Nordis pentru a participa la Marele Premiu de Formula 1 din Monaco, în mai 2022.

În contextul scandalului legat de frauda de la compania Nordis, Partidul Național Liberal (PNL) a inițiat înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a investiga presupusele nereguli. În replică, Partidul Social Democrat (PSD) a propus o comisie de anchetă pentru analiza cheltuielilor efectuate de președintele Klaus Iohannis în timpul mandatului său.

Opoziția consideră că ambele inițiative sunt manevre electorale fără un scop real, menite să distragă atenția publicului de la problemele majore ale țării. Cu toate acestea, înființarea comisiilor a fost aprobată, iar plenul Parlamentului urmează să stabilească componența lor în perioada următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE