Dramele de la Spitalul Municipal Urziceni sunt simptomele unei boli cronice de care suferă întreg sistemul sanitar. Dincolo de lipsa de umanitate sau de faptul că, aparent, unii au uitat de jurământul lui Hipocrate, în România anului 2023, bolnavul se vede nevoit să-și programeze boala. Altfel, riscă să găsească ușa spitalului închisă. Sau un mesaj pe ușa medicului: concediu de odihnă.
Există un deficit masiv de medici în țară, în special în spitalele din orașele mici. Știe toată lumea asta de ani de zile. Și tot de ani de zile nu reușește nimeni să repare situația.
Din când în când mai apare o tragedie și ne aducem aminte că avem o problemă. Constatăm, ne revoltăm public, împărțim câteva amenzi și mergem mai departe - cu dureri în piept care aduc moartea, cu travaliu pe trotuar.
Până la următoarea dramă.
Sistemul rămâne la fel, până când?
Zeci de miniștri la Sănătate, în ultimii 30 de ani. S-au reclasificat spitale. Unele au primit ce aveau nevoie, altele au ajuns să pară simple cabinete în care abia primești un leucoplast. Vara e chiar și mai rău.
Medicii, ca noi toți, de altfel, pleacă în concediu. Doar că nu vine nimeni să le suplinească lipsa. Pur și simplu se închide secția. ”Ne pare rău, reveniți după data de...”.
Pentru mulți ar putea fi prea târziu. Boala nu așteaptă nici revenirea medicului din concediu, nici trezirea la realitate a autorităților care acționează pompieristic, pe sistemul ”trece și asta”.
Ce spun angajații din sistemul de sănătate
Daniela Elena Ianuș, managerul spitalului Urziceni: ”Noi nu avem absolut niciun medic urgentist. Au fost scoase posturile la concurs de nenumărate ori. Avem asistente și medici de gardă pe secțiile spitalului, care au în îngrijire pacienții internați pe secție.
Medicii noștri, în loc să trateze pacienții, stau ore întregi să primească acceptul unui spital din București, să ne primească pacienții pe care dorim să-i transferăm și cărora dorim să le acordăm o șansă", a precizat managerul spitalului.
Marian Toneanu, purtător de cuvânt Spitalul Urziceni: ”Deci problema principala este lipsa acută de medici, de specialiști. Suntem 3-4 medici care trebuie să facă tot ce înseamnă aici. Și chirurgie generală, și interne. Asta e principala problemă.”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Este un proces. În permanență anumite secții de obstetrică-ginecologie şi neonatologie intră într-o perioadă de repaus, de renovare, de concedii și așa mai departe.”