Cazul în care o femeie a născut pe trotuarul spitalului din Urziceni a fost considerat scandalos de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care cere demisii, mai ales că, în același loc, cu câteva ore înainte, unui pacient i s-a permis să meargă acasă după consultație, iar acesta a decedat ulterior.
Aceste două cazuri sunt acum pe masa Guvernului, care tocmai gestionează de câteva săptămâni alte probleme referitoare la sistemul medical din România, cu referire la așa-numitele "azile ale groazei".
Prim-vicepreședintele Societătii de Obstetrică-ginecologie din România, Radu Vlădăreanu, susține că o primă mare problemă este că personalul medical prezent la fața locului practic nu a știut să gestioneze cazul.
Radu Vlădăreanu: "Nu cumpărăm doctori"
"Cred că principala treabă a fost inabilitatea de a sesiza urgența foarte mare în care se afla tânăra. Practic, nu reiese de nicăieri că ea a fost consultată, că i s-a făcut minima consultație care se face, tușeu vaginal. Nu vorbesc de alte lucruri. Oricine ar fi făcut un tușeu vaginal și ar fi avut oarecare pregătire medicală și-ar fi dat seama că urmează să nască în câteva minute, unul, două, trei minute. Și nu se mai punea problema să chemi salvarea și să te ducă la 60 de km.
Deci aici a fost prima gaură în șvaițer. Acest lucru îl putea face asistenta, urgentistul, care nu exista, ginecologul care nu exista, sau medicul de gardă, de chirurgie, care nu reiese de nicăieri că ar fi avut ocazia să facă acest lucru.
Deci noi facem spitale, le dotăm cu aparatură ultraperformantă, scriem în ziar, tăiem panglici, dar nu cumpărăm doctori. Și aici e o mare problemă. Și Urziceniul, de astăzi, este un exemplu pentru ceea ce se întâmplă în țară. Și bineînțeles că această reformă, care lipsește, o simțim și se va simți în continuare.
Nu ai cum să funcționezi, să zici că ai secție, compartiment cu 25 de paturi, care de fapt nu există, care e încuiată, sau care există până la ora 3 după-masă. Nu are niciun sens. Vindem false speranțe pacienților și devine o bombă situația. Era o bombă și mai mare dacă se întâmpla ceva cu mama și cu copilul", a precizat Radu Vlădăreanu, la emisiunea Vocile care contează, de la Euronews.
Acesta o contrazice pe Daniele Elena Ianuș, manager al spitalului din Urziceni, care spunea că personalul medical a sunat la 112, în loc să-i acorde asistența necesară gravidei.
R. Vlădăreanu: "Orice medic, dacă ar fi văzut-o, își dădea seama că naște în câteva minute"
În plus, ceea ce este foarte grav este că femeia nu ar fi fost nici măcar consultată, conform prim-vicepreședintelui Societătii de Obstetrică-ginecologie din România.
"Bineînțeles (n.r.: un medic, chiar dacă nu este specialist, poate asista la o naștere). Probabil și acolo s-au exersat, de-a lungul timpului, și cei care nu sunt ginecologi. Problema e că nu cred că a văzut-o vreun medic până a fost asistată de cel de pe salvare. Înțelegeți?
Deci vorbim de medici, dar medicii nu au văzut-o pe această pacientă, din ce îmi dau eu seama. Trebuie să fie chemați ca să poată să-și activeze jurământul lui Hipocrat. E o anchetă care va stabili, nu pot să vă spun. Dar sunt convins că un medic, dacă ar fi văzut-o, își dădea seama că urmează să nască, mai ales că era a treia naștere, deci nimic spectaculos.
Să nu uitați că doamna a mai născut de două ori, deci a mai trecut prin aceste experiențe și era cu familia, care cred că știa să comunice cu ea. Știu de la una din fetele mele că, în facultate, chiar fac astfel de cursuri de comunicare non-verbală și îi învață limbajul semnelor, dar sunt chestii de voluntariat. Deci se fac multe lucruri în facultate și depinde de fiecare cât vrea să învețe.
Dar în acest caz, faptul că era surdă tânăra nu era niciun impediment să nască pe masa ginecologică. Adică asta e nelămurirea mea, de ce trebuie să naști pe gresie când 5 metri mai încolo este o masă ginecologică, la UPU. Pentru că orice departament de primiri urgențe are masă ginecologică. Nu îmi explic decât prin faptul că nu și-au dat seama ce se întâmplă acolo. Era 5 dimineața și nu au realizat, nu au examinat și asta a fost. Deciziile le ia fiecare cum l-a dus capul", a explicat Radu Vlădăreanu.