Încă sunt gândaci în spitalul din Slatina, deși în acest weekend s-a făcut o dezinsecție. O arată noi imagini filmate de jurnaliștii Euronews România. Săptămâna trecută, o anchetă a postului nostru a scos la iveală că secția de cardiologie este plină de gândaci de bucătărie.
Reprezentanții spitalului spun că au fost făcute dezinsecții în trecut. Oficial, ultima dezinsecție a fost pe 5 august, după care, vineri, când Euronews a publicat ancheta și au apărut informațiile că se găsesc gândaci în continuare în secția de cardiologie, reprezentanții spitalului au recunoscut prezența acestora.
Chiar dacă oficialii au insistat că, în weekend, a fost făcută o altă dezinsecție, pacienții au confirmat că încă există gândaci în spital. Ba mai mult, reporterii Euronews au fost din nou în secția de cardiologie a spitalului, unde au găsit gândaci vii.
Prefectul de Olt nu a fost lăsat să intre în spitalul din Slatina
Vineri, prefectul Mario De-Mezzo a fost prezent la spital și a cerut ca o echipă de inspecție de la DSP Olt să vadă care este situația, însă nu a fost lăsat să urce la secția de cardiologie, împreună cu respectiva echipă. În direct la Euronews, Mario De-Mezzo a spus că va anunța Ministerul Sănătății și va cere trimiterea corpului de control pentru a se vedea cu adevărat care sunt problemele de acolo.
Mario De-Mezzo, prefectul județului Olt: "Poate că ar fi o idee să lucreze colegii dumneavoastră la DSP și, cu siguranță, controalele făcute de ei ar fi mult mai cu acuratețe decât cele făcute de DSP. Să îmi iertați ironia, dar mi se pare absolut îngrozitor că un control DSP nu a reușit să descopere ceea ce colegii dumneavoastră au descoperit.
Astăzi am făcut deja adresa către Ministerul Sănătății, în care solicit domnului ministru Rafila să trimită corpul de control la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Și am solicitat să se verifice dacă există sau nu gândaci, să se verifice calitatea substanței care este folosită pentru dezinsecție și frecvența acestor dezinsecții. Mai mult decât atât, în urma acestui incident, am primit în mesaje private și în comentarii publice, mai multe sugestii de verificare la Spitalul de Urgență Slatina. Eu am centralizat toate aceste sugestii, pe care le-am primit și le-am trecut în solicitarea către domnul Rafila, astfel încât corpul de control să verifice și gândacii, dar și celelalte probleme care mi-au fost sesizate, inclusiv calitatea mâncării".
Ce au invocat reprezentanții spitalului de urgență din Slatina
"În momentul în care adresa se află pe biroul domnului Rafila, voi suna și mă voi asigura că se face tot ce poate fi făcut, astfel încât corpul de control să vină în inspecție la Slatina. Și voi face toate actele pe care le solicită conducerea spitalului, astfel încât să însoțesc corpul de control al ministrului în aceste inspecții.
Atât reprezentanții DSP, cât și directorul medical al spitalului mi-au spus că eu, în calitatea mea de prefect, nu pot să însoțesc echipa de control a DSP, pentru că nu am un ordin de prefect, semnat de prefect, prin care prefectul să îl delege pe prefect să participe la acest control. Este vreun om în această țară care nu înțelege absurditatea ionesciană a acestul tertip administrativ?
Întrebarea mea către directorul medical a fost simplă: dacă ministrul Sănătății vine mâine în control la voi, îi cereți ordin de ministru, semnat de ministru, că ministrul are voie să participe? Răspunsul directorului medical a fost nu, ministrul are voie să participe. Și i-am zis că prefectul este reprezentantul ministrului Sănătății în teritoriu. Este aberant ce spune. Și cu toate acestea, au folosit absolut orice tertip administrativ ca eu să nu pot participa la acest control, iar echipa dvs a și constatat de ce, adică suspiciunea mea.
Aveam informații, acesta a fost motivul pentru care am decis să fac acest control inopinat. Ideea în sine a unui control inopinat înseamnă că vin în calitatea mea oficială, administrativă, fără niciun avertisment înainte, fără să știe absolut nimeni. Pentru că, în calitatea mea de prefect, dacă vreau să verific o informație și să mă asigur că nu există scurgeri de informații, în calitate administrativă, vreau să fac un control inopinat, asta înseamnă: 'bună ziua, am venit'. Nimic altceva. Și tu ai responsabilitatea administrativă să te supui acelui control. Cu atât mai mult cu cât instituția pe care o controlează este în zona lui de competență administrativă.
Îi voi lăsa pe cei abilitați să decidă acest lucru (n.r.: ce sancțiuni se vor lua). Corpul de control al ministrului va verifica și alte aspecte și vom vedea concluziile. De asemenea, administrativ - spun acum în premieră - voi vedea care sunt demersurile pe care le pot face, inclusiv la DSP, pentru că mie mi se pare absurd ca inspectorii de la DSP să nu găsească gândaci, dar colegii dvs să-i găsească și să-i filmeze. E absolut inacceptabil."
Pacienții spun că au văzut gândaci prin secția de cardiologie a spitalului din Slatina
"Sunt puțini gândaci. nu mulți, câțiva mai ies pe aici, nu sunt cu roiul, să-i iei cu mătura. Seara îi văd", a spus o pacientă.
"Dar ce, numai aici să fie? Sunt peste tot și în alte spitale. Soluția nu e bună, că altfel și-ar face treaba. Dacă ar fi soluția pternică, le-ar da peste cap", a spus altă pacientă.
Această secție a mai avut probleme în urmă cu câțiva ani. Reprezentanții spitalului susțin că sunt probleme pentru că țevile sunt vechi, iar în momentul de față se fac renovări în spital, însă aceste renovări nu au loc în zona unde au fost găsiți gândacii.
Direcția de Sănătate Publică din Olt face verificări constant, însă nu a descoperit probleme în cadrul acestor verificări.