PREȚURI
Reduceri de 50-70% la mâncare, în aplicațiile pentru smartphone. Tot mai mulți români vânează cele mai bune prețuri
Scumpirea drastică a mâncării îi face pe români să regândească modul în care fac cumpărături. Mulți au început să vâneze reducerile și ofertele cu ajutorul tehnologiei. Aplicațiile, de exemplu, îi ajută să găsească rapid ce restaurante sau magazine din oraș vând mâncare la preț redus.
ANALIZĂ: Baronii industriei alimentare. Cine sunt miliardarii care profită de pe urma crizei costului vieții
În ultimii ani, companiile alimentare au reușit să obțină profituri impresionante, din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor, în timp ce o parte a populației este forțată să reducă cheltuielile sau să sufere de foame.
Raport: Preţurile locuinţelor din UE, în scădere pentru prima dată în ultimii opt ani. Cum a evoluat situația în România
Oficiul European de Statistică arată că prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au scăzut pentru prima dată în ultimii opt ani - 2015, atunci când a început trendul ascendent. Statistica a fost făcută pentru perioada octombrie-decembrie 2022.
Raport: În ce zile și la ce ore pot cumpăra românii cele mai ieftine bilete de avion
Un raport făcut de o platformă online de rezervări de bilete arată că cele mai ieftine zile în care se pot rezerva bilete de avion în România sunt duminica şi sâmbăta, iar cea mai ieftină zi în care se poate zbura este marţi.
Francezii, la limita sărăciei. Unii oameni aleg să facă duș fără săpun pentru a economisi bani
O treime din francezi renunţă la unele produse de igienă - fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru perioada menstruală sau nu mai folosesc deodorant - din cauza nesiguranţei economice.
Ouăle s-au scumpit cel mai mult în România, din toate țările UE, în 2022
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 30% mai mare în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, o creştere uşor peste media europeană fiind înregistrată în România, unde ouăle erau cu 33,7% mai scumpe.
UPDATE. Noile tarife RCA din 2023. ASF ia în calcul plafonarea prețurilor, pentru o perioadă determinată
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru 2023 și, comparativ cu februarie 2022, se vede o creștere semnificativă pentru toate capacitățile cilindrice și toate categoriile de vârstă.
Urzicile, la preț de carne de porc. În piețe, verdețurile sunt mai scumpe, față de anii trecuți
Au apărut verdețurile în piețele din București. Urzicile, spanacul, salata sau ceapa verde sunt doar câteva dintre cele mai căutate produse, la început de primăvară. Prețurile sunt, însă, destul de mari.
Proiect: Taxă pentru magazinele cu case ”self-service”. Clienții care-și scanează singuri produsele ar putea primi reduceri
PSD vrea să impună o taxă pentru magazinele care își obligă clienții să-și scaneze singuri produsele cumpărate. Taxa ar putea fi între 1 și 5 procente din valoarea cumpărăturilor.
Masa de post mai scumpă în 2023. Cât a ajuns să coste o ciorbă de legume
Inflația aduce prețuri noi și schimbă costurile pentru masa de post. În acest an românii plătesc între 12 și 18 lei pentru un kilogram de fasole, iar legumele pentru ciorbă ajung și la 25 lei. Una dintre cele mai mari creșteri de preț se înregistrează la cartofi, 35%.
Produsele alimentare se vor ieftini peste șase luni. În Europa, prețul gazului a scăzut cu 18% în comparație cu anul trecut
Criza energetică s-a temperat, dar viața este în continuare la fel de scumpă. Când mergem la cumpărături, vedem că prețurile nu scad. Jurnaliștii Euronews au discutat cu un expert care a explicat când vom simți că începem să depășim criza economică.
Preţul petrolului a început să crească iar, din cauza temerilor privind aprovizionarea
Prețul petrolului a început să crească iar, pe fondul optimismului privind cererea din China, al reducerii producţiei de către marii producători şi planurilor Rusiei de a ţine sub control livrările, transmite Reuters.
Prețurile cresc fără oprire în Bulgaria. Inflația a înregistrat o creștere de 14,3% în decembrie 2022
Bulgarii sunt copleșiți și ei de prețurile care par să nu se mai oprească din creștere. Potrivit Eurostat, Bulgaria a înregistrat în decembrie 2022 cea mai mare inflație din rândul țărilor din Europa de Est - de 14,3%.
Stațiunea montană Moneasa, de două zile fără iluminat public. Primăria a rămas restantă cu facturile la energie
Staţiunea montană Moneasa a rămas fără iluminat public, din cauza unor facturi care însumează aproximativ 32.000 de lei, incluzând penalităţi, pe care primăria comunei nu le-a achitat.
Unele companii europene plănuiesc să reducă prețurile pentru clienți
O serie de companii din Europa au anunţat că ar putea reveni asupra majorărilor de preţuri introduse în ultimii ani, pe măsură ce creşterea costurilor cu energia şi alte materii prime s-a calmat, ceea ce ar putea da o gură de oxigen consumatorilor.
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate. Când va fi posibilă plafonarea
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă acestea cresc, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, după ce Rusia a redus aprovizionarea.
Trendurile anului 2023 în materie de nunți. Tarifele au crescut cu cel puțin 15%, față de anul trecut
Chiar dacă anul este abia la început, cererea în domeniul organizării de nunți este mare. Trendurile anului 2023 sunt diverse, dar un lucru e sigur, prețurile au crescut din cauza inflației cu cel puțin 15 la sută.
Ministrul Finanțelor: „O scădere a preţurilor s-ar putea înregistra după jumătatea acestui an”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că o scădere a preţurilor ar putea să se producă după jumătatea acestui an în măsura în care guvernanţii vor interveni cu măsuri care să conducă la acest rezultat.
Ungurii fac plinul în România și Slovacia, pentru că preţurile la pompă au explodat în Ungaria
Preţul carburanţilor a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul în luna decembrie şi a majorat accizele la combustibili, astfel că mulţi automobilişti ungari au început să treacă graniţa în Slovacia sau România pentru a face plinul la preţuri mai mici.
Americanii, iritați de bacșișul tot mai mare. Sumele au crescut cu aproximativ 25% în 2022
Americanii sunt tot mai iritați de faptul că sunt presați să ofere bacșiș pentru orice serviciu sau produs achiziționat. Iritarea este cu atât mai mare cu cât procentele au crescut simțitor, unele afaceri cerând un bacșiș de peste 20%.
Căldură puțină, facturi aproape duble la întreținere, în luna noiembrie. Bucureștenii resimt puternic scumpirea gigacaloriei
Bucureștenii plătesc facturi uriașe pentru întreținere după primele luni de iarnă. La unele blocuri, facturile s-au dublat în luna noiembrie, în ciuda faptului că locatarii au avut căldură doar două săptămâni.